Zwarte zwaan

Coverafbeelding van: Zwarte zwaan

Trefwoord(en)
vriendschap
macht
familie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Rifka en Duveke zijn vriendinnen. Dat denkt Duveke, want Rifka is een gemeen kind dat Duveke alleen maar gebruikt voor haar duistere plannen. Rifka is het populairste meisje van de klas, maar dat komt vooral door haar tirannie. Op een dag bedenkt Rifka een plan. Ze wil doen alsof ze ontvoerd is en dan kan ze naar haar eigen begrafenis komen. Wat zou ze dan kunnen lachen om al die mensen die om haar huilen. Duveke wordt ingeschakeld om het plan tot een goed einde te brengen. Maar dan loopt er toch iets mis…

Dit intrigerende verhaal wordt verteld door drie stemmen. In het eerste deel, alles wat ‘voor’ gebeurt, staat Duveke centraal. Vanuit haar standpunt krijg je zicht op de intense relatie tussen Rifka en Duveke, en al snel heb je door hoe Rifka de goedgelovige Duveke misbruikt. In het tweede deel, ‘na’, is Olivier, de veertienjarige broer  van Duveke, aan het woord. Hij heeft zijn eigen aandeel in de gebeurtenissen, ook al was hij zich daar niet van bewust. Door Oliviers gevoelens centraal te stellen beseft de lezer dat er iets heel erg mis gelopen is. Het derde deel, ‘tijdens’, laat Rifka aan het woord, op een zeer intense manier door de jij-vorm te gebruiken. Door deze directe stijl raakt de lezer heel erg betrokken bij de gebeurtenissen. Het slotbericht zorgt voor een keihard einde.
Dit boek is erg aangrijpend en zeer intrigerend. De machtsspelletjes die Rifka speelt zijn zeer herkenbaar en kinderlijk eenvoudig, maar toch erg sluw. Je voelt je erg ongemakkelijk als je leest hoe de lieve Duveke wordt gebruikt in Rifka’s meedogenloze spel. Ook al is het gedrag van Duveke erg begrijpelijk.
Een fascinerend verhaal over goed en kwaad, over vriendschap en manipulatie, over opkomen voor jezelf en onvoorwaardelijke liefde.
Een aanrader!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2013.

Mik Ghys - januari 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Gideon Samson   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2012

ISBN
9789025861308

Aantal pagina's
212

Prijs
€15,99