Zwartbessie

Coverafbeelding van: Zwartbessie

Trefwoord(en)
depressie
gedichten
rijmen
versjes

Genre
poëzie

Vanaf
4 jaar

Zwartbessie kan niet langer verdragen dat ze zo saai zwart is. Ze wil net zo’n mooie spikkels als de andere kippen. En het ergste van allemaal? Als ze vertelt dat ze wel degelijk gespikkeld is, maar dat die spikkels net zo zwart zijn als haar veren en dus onzichtbaar, geloven de andere kippen haar niet. Wat moet ze nu doen om hen te overtuigen van haar schoonheid?

Denk je aan Annie M.G. Schmidt, dan denk je aan Fiep Westendorp. Maar wat blijkt? De tekenstijl van Annemarie van Haeringen past ook perfect bij de humor van Annie M.G. en het bewijs daarvoor ligt nu voor je. Dit bekende gedicht dat voor het eerst verscheen in 1987 heeft eindelijk een eigen prentenboek gekregen. Voorheen kon je het vinden in verzamelbundels maar na al die jaren krijgt Zwartbessie de aandacht die ze verdient. Een kip die tot het uiterste gaat om erkenning te krijgen kon toch niet voor altijd één van velen blijven. De tekst op rijm is echt op en top Annie M.G. maar dan met een heerlijk donker sausje. Een depressieve kip die haar eigen dood in scène zet om mooi gevonden te worden; alleen Annie M.G. kan zoiets verzinnen. De illustraties van van Haeringen, die potlood, verf en inkt gebruikt, passen naadloos bij het absurdisme van de tekst.
Zwartbessie is het resultaat van een knappe samenwerking tussen twee grande dames van de kinderliteratuur. Alleen jammer dat Annie M.G. Schmidt zelf niet meer kan genieten van dit prachtige prentenboek. Want wat had ze het mooi gevonden!

Mathilde Lemm - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Annie M.G. Schmidt   

Illustrator
Annemarie van Haeringen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045127033

Aantal pagina's
26

Prijs
€15,99