Zwart als ebbenhout

aanrader Coverafbeelding van: Zwart als ebbenhout

Trefwoord(en)
thrillers
stalken
familiegeheimen
liefde
zussen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In de aanloop van een toneelopvoering krijgt Lumikki vreemde berichtjes van een onbekende aanbidder. Al snel worden ze dwingender en dreigender. Eerst denkt Lumikki dat het haar nieuwe vriendje kan zijn, maar de aanbidder weet dingen uit Lumikki’s leven die zelfs voor haar uit een duister verleden blijken te komen. Een dramatisch familiegeheim dat diep in haar geheugen was weggedrukt. De tijd dringt, want de aanbidder dreigt met een bloedbad tijdens de première van het toneelstuk.

Dit is het derde deel van de ‘Snow White’-trilogie. Heel toepasselijk is het toneelstuk dat Lumikki en haar klasgenoten inoefenen een interpretatie van het sprookje van Sneeuwwitje. Maar de dingen die Lumikki meemaakt kan je moeilijk een sprookje noemen, integendeel. Het lijkt meer op een nachtmerrie.
Net als de vorige delen van deze trilogie bevat het verhaal een erg sterk uitgewerkte plot waarbij de lezer telkens kleine stukjes informatie krijgt aangereikt die pas op het einde als een puzzel in elkaar passen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Lumikki. Maar soms krijgt de lezer korte wat vreemde stukjes die door de alwetende auteur worden verteld als een soort observator die dingen waarneemt en vertelt zonder dat ze vanuit een personage worden gezien.
Het verhaal blijft boeien omdat de lezer geprikkeld wordt door deze vreemde elementen in het verhaal. Ze beginnen ook zoals een sprookje met ‘Er was eens …’ terwijl er weinig sprookjesachtigs in het verhaal aanwezig is.
Het verhaal vormt een afgerond geheel dat – net als de vorige delen – apart kan gelezen worden. Enkel de vreemde familierelatie die in de vorige delen op de achtergrond aanwezig was – en die hier zijn beslag krijgt – loopt doorheen de drie verhalen heen.
Net als de twee eerste delen een aanrader.

Pol Van Damme - december 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Salla Simukka

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Snow White trilogie

Jaartal
2014

ISBN
9789044821451

Aantal pagina's
142

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Fins

Originele titel
Musta kuin eebenpuu

Vertaler(s)
Sophie Kuiper