Zout van de zee

Coverafbeelding van: Zout van de zee

Trefwoord(en)
WO II
vluchten
vriendschap
rampen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Winter 1945, Oost-Pruisen. Een groepje vluchtelingen probeert zonder op te vallen de kust te bereiken. Daar zouden schepen klaar liggen om hen naar veiligere oorden te brengen. Maar de weg is bezaaid met problemen en moeilijkheden. Honger en kou teisteren hen. Dan vervoegt een vreemde jongen hun groepje, met in zijn voetsporen een Pools meisje. Joana leidt het groepje maar weet niet of de nieuwkomers te vertrouwen zijn. Als ze eindelijk denken veilig te zijn, gebeurt er iets vreselijks. Kunnen ze dit overleven?

De auteur puurde uit haar eigen familiegeschiedenis om research te doen naar de tragische gebeurtenissen in de Oostzee tijdens de laatste dagen van januari 1945. Deze gebeurtenissen zijn misschien wel gekend maar er wordt weinig over naar buiten gebracht.
De auteur zet levensechte personages neer die elk hun eigen persoonlijkheid hebben, hun eigen angsten en geheimen. Toch werken ze samen omdat hun einddoel hetzelfde is: ontsnappen aan de gruwel van de oorlog.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Joana, de 21-jarige leidster van het groepje, de 15-jarige Poolse Emilia en de 19-jarige Florian die een bijzonder geheim verbergt. Dan is er nog de matroos Alfred. Hij hoort niet bij het groepje vluchtelingen, maar is aan boord van één van de schepen die vluchtelingen zullen repatriëren. Hij schrijft brieven aan zijn vriendinnetje. Maar enkel in zijn hoofd want hij heeft geen tijd om ze te schrijven. Hij is een overtuigd patriot met een grenzeloos vertrouwen in de Führer.
Door in korte hoofdstukjes telkens van personage te veranderen, kan de lezer zich een erg goed beeld vormen van de personages en hoe ze tegenover de anderen reageren. Stukje bij beetje leert de lezer de personages beter en beter kennen, hun achtergrond, hun wantrouwen, hun angst en hun geheimen. Want allemaal hebben ze wel iets te verbergen, iets om zich schuldig over te voelen of iets waarover ze de waarheid niet (durven) vertellen.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de lezer blijft geboeid. Het drama van de scheepsramp roept bij de lezer beelden op van de ramp met de Titanic, maar deze is veel ingrijpender omdat het mensen treft die zich eindelijk veilig waanden en hoop kregen dat ze het ergste achter de rug hadden. Er waren ook ongelooflijk veel meer schachtoffers.
Dit verhaal neemt de lezer mee naar een ongekend stuk geschiedenis. Het wordt op zulke indringende manier verteld dat het lang blijft nazinderen.
Achteraan is een toelichting van de auteur toegevoegd over de historische gebeurtenissen die in het verhaal verwerkt zijn. In een uitgebreide ‘research en bronnen’ vindt de lezer verwijzingen naar boeken en films die meer toelichting kunnen geven.
Net zoals ‘Schaduwliefde’ – eveneens van deze auteur – een erg sterke aanrader!

Pol Van Damme - april 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Ruta Sepetys   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2016

ISBN
9789024570317

Aantal pagina's
398

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Salt to the Sea

Vertaler(s)
Aleid van Eekelen-Benders