Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito

aanrader Coverafbeelding van: Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito

Trefwoord(en)
school
vriendschap
zoektochten
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Het schooljaar begint voor Deef en zijn vrienden in mineur. De kriebelige spanning van de eerste schooldag verandert op de speelplaats in een vreemd zenuwachtig gevoel. De nieuwe leerkracht doet ook al zo eigenaardig. Dan krijgen ze een groepsopdracht waarbij naast zijn vrienden ook nog Harper – een erg dominant meisje – en Leander Bloedworst worden toegevoegd aan Deefs groepje. De zoektocht naar Esther en het voorval met Benito maken het begin van het schooljaar helemaal bizar.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Deef. De lezer kijkt mee door de ogen van Deef naar de gebeurtenissen en naar zijn vrienden. Door zijn ogen leert de lezer de andere personages kennen. Al snel wordt duidelijk dat Deef niet de voortrekker is in de klas of in zijn groepje. Hij is eerder een stille waarnemer die de gebeurtenissen ook nog eens associeert met of aftoetst aan zijn eigen thuissituatie.
De geschetste kinderen en volwassenen zijn erg levensecht en elke lezer, meisje of jongen, zal zich zeker in één van de personages herkennen. De gesprekken en reacties zijn bijzonder herkenbaar. Zeker die van de kinderen.
Het groepje waarmee Deef de opdracht moet uitvoeren, evolueert ook gedurende het verhaal en de kinderen kijken nadien heel anders tegen elkaar aan dan in het begin.
Het verhaal zet de lezer(es) ook aan om zichzelf eens te bevragen over zijn/haar houding in een groep. Maar eveneens om beter naar de anderen te kijken en hen écht te zien zoals ze zijn en niet op een eerste of oppervlakkig zicht of houding af te gaan.
Als de ware toedracht kenbaar wordt, vindt de lezer die in eerste instantie wat ongeloofwaardig. Toch geeft het de lezer heel wat stof tot nadenken.
Een bijzonder realistisch en zeer herkenbaar verhaal over vriendschap en onderlinge relaties in een schoolomgeving.
Een sterke aanrader.

Pol Van Damme - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Do van Ranst

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2021

ISBN
9789002272943

Aantal pagina's
253

Prijs
€15,99