Zo wonen we

aanrader Coverafbeelding van: Zo wonen we

Trefwoord(en)
wonen
leven
samenleving
dieren
mensen

Genre
informatief

Vanaf
6 jaar

Boycott, uitgeverij van kwaliteitsvolle en bijzondere kinderboeken die schoonheid, degelijkheid en originaliteit hoog in het vaandel draagt, maakt zijn naam met dit bijzonder originele werk weer helemaal waar! Deze keer gaat het om non-fiction die leest als was het fictie.
Per dubbele pagina worden de huizen van mens en dier met elkaar vergeleken.
Hoe de fuut drijvende nesten bouwt van riet en hoe de mensen van het volk Uros op het Titicacameer dat ook deden met holle rietstengels. Hoe de tuinslak overleeft in zijn veilige huisje en hoe mensen reizen in hun camper. Hoe de larve van de schietmot in een mum van tijd een stevige en veilige koker moet bouwen met alles wat hij vindt en hoe mensen vaak aan de rand van grote wereldsteden samenleven in krotten in slums. Hoe de waterspin onder water een duikerklok bouwt vol lucht en hoe de mensen zich onder water verplaatsen in een onderzeeboot. Hoe spreeuwen hun intrek nemen in bestaande vogelhuisjes en hoe mensen op doorgang verblijven in hotels. Hoe de leeuwerik zich verstopt in een kuiltje in de grond onder wat grassprieten en plantenworteltjes en hoe daklozen hun leven organiseren in de buitenlucht. En veel, veel meer, vijftien duo’s in totaal.

De Tsjechische makers vonden originele en verrassende overeenkomsten tussen mens en dier en verbazen zo hun lezers/kijkers met heldere teksten op maat van het jonge doelpubliek, maar even goed geschikt voor ouder (en volwassen). Met hun teksten geven zij niet alleen info, maar doen zij je ook nadenken over leven en overleven.
Al deze info krijgt een stevige meerwaarde door het overkoepelende concept: het geheel, zowel tekst als tekeningen, is gedrukt in rood en groen. In het boek vind je 2 doorschijnende folies: een groene en een rode. Ga je met de rode folie over de pagina’s, dan zijn enkel de in groen gedrukte delen zichtbaar en vice versa met de groene folie. En zo lees en zie je de info over de dieren met de rode folie en die over de mensen met de groene folie.
Palo Bálik maakt er met zijn opvallende en puntgave vormgeving een hebbeding van waarbij schoonheid en interessante info naast elkaar staan als een huwelijk dat klopt.
Een speelse én hoogst interessante aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jiri Dvorak

Illustrator
Daniela Olejnikova   

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2021

ISBN
9789492986313

Aantal pagina's
34

Prijs
€21,95


Vertaald uit
Tsjechisch

Originele titel
Bydlime!

Vertaler(s)
Edgar De Bruin