Zo werden we mensen

Coverafbeelding van: Zo werden we mensen

Trefwoord(en)
mensen
evolutie

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een inleiding over wat een mens is, volgt een reconstructie van de leefwijze van een hele reeks mensachtigen die uiteindelijk leiden naar de mens van nu: de Homo Sapiens. Er komen eveneens een aantal ‘zijlijnen’ van die evoluerende mensachtigen aan bod, waarbij de twijfel of het (nog) niet kennen van het verband met de hedendaagse mens niet uit de weg wordt gegaan. Een stamboom van de mens, een overzicht van de verspreiding van de mensensoorten over de wereld en een woordenlijst sluiten het boek af.

Dit informatieve boek in vrij groot formaat geeft de lezer/kijker een beeld over hoe de mens ontstaan is en hoe hij verder evolueerde via verschillende types tot de hedendaagse mens. Tussen de vele kleurrijke illustraties valt ook heel wat te lezen over hoe deze mensen leefden. De illustraties zijn eerder vaag, niet tot in elk detail uitgewerkt, en verduidelijken de bijhorende teksten.
Elk onderwerp beslaat een dubbele pagina. De verschillende mensensoorten krijgen eveneens een soort identiteitskaart waarop de naam staat en hoe die moet uitgesproken worden, wanneer hij leefde en hoe groot hij was. Daarnaast staan ook afbeeldingen van de werktuigen die deze mensen gebruikten en hun eventuele woning en/of kleding. Een aantal vaardigheden en gebruiken die eveneens evolueerden, krijgen ook aandacht. Hoe het schrift de geschiedenis kon vastleggen, het gebruik van sieraden, ontwikkelende handel, rotsschilderingen en kunstvoorwerpen, de dood enzoverder.
Men maakt ook duidelijk dat de onderzoekers geen eenduidig antwoord hebben over sommige zaken. Zoals waarom sommige mensensoorten verdwenen en waarom anderen wel overleefden. Het boek stopt bij de Homo Sapiens en gaat dus niet in op de zich ontwikkelende culturen als Egyptenaren, Grieken of Romeinen. Men stelt zich enkel de vraag of de mens van nu ook nog gaat evolueren naar een ‘nieuw’ type mens.
Mooi verzorgde uitgave die de jonge lezer/kijker aan de hand van duidelijke teksten in een eenvoudige taal de evolutie van de mens in woord en beeld uitlegt.
Zeker de moeite waard.

Pol Van Damme - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Bright

Illustrator
Hannah Bailey   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047711902

Aantal pagina's
64

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
When We Became Humans

Vertaler(s)
Jesse Goossens