Zo voelt dat

aanrader Coverafbeelding van: Zo voelt dat

Trefwoord(en)
gedichten
poëzie
emoties
leven
humor
verwondering

Genre
poëzie

Vanaf
9 jaar

Ken je het verhaal uit de Griekse mythologie over koning Midas, waarbij alles wat hij aanraakte in goud veranderde? Het heeft niets met dit boek te maken, maar het lijkt wel of het duo Westera – Weve hetzelfde lot beschoren is. Maar bij hen is het geen geluk of lot of verkregen wens, maar telkens het resultaat van groot talent, noeste arbeid en de onophoudelijke drang om creatief ‘out of the box’ te durven en te kunnen denken.
Deze keer zijn ze samen op zoek gegaan naar de ziel van doodgewone objecten. Met veel humor en emotie beschrijven en tekenen zij alledaagse voorwerpen zoals je ze nog nooit gezien of bedacht had. Zo geven zij stem aan dingen die je erna ongetwijfeld anders zal benaderen.
Zoals de gele ballon die bang is dat de man zijn leven zal verknallen door hem veel te hard op te blazen. Of de tweedehands bruidsjurk die toch nog goed terecht komt, weliswaar met een grote strik over het champagne-vlekje. Of de grote eikel die droomt over zijn toekomst als grote, sterke eikenboom (maar misschien ook als wildezwijnenstront…). Of de wachtende gedachte die maar niet aan bod komt en langzaam aan verdwijnt. Of de mislukte taart die “Ik oog vanbuiten als een taart uit de reclame, Reden te meer om mij vanbinnen diep te schamen.”  Of het winnende doelpunt dat met grote trots besluit: “Ik ben gescoord, dus ik besta.” En veel meer, 40 in totaal.
Het ene al sprankelender, origineler en verrassender dan het andere. Alle veertig zijn het stuk voor stuk prachtige gedichten met een gedegen ritme die subtiel rijmen, en die vlot in de mond liggen om ze uit te spreken.
Westera speelt met taal als een volleerd verbale jongleur. Zij plaatst woorden in verrassende contexten en goochelt met spreuken en gezegden.
De prenten in bonte maar rustige kleuren geven het geheel wat het nodig heeft. Weve tekent, schildert, construeert en deconstrueert grootse beelden vol sfeer die bij je naar binnen sluipen en zich daar doen voelen. Zij toont fragmenten en suggereert veel wat er niet staat maar wat je zelf wel veronderstelt er te zijn.
Tenslotte maakt de gehele vormgeving van Bockting Design/Amerang het geheel tot een meer dan originele en uiterst verzorgde en fraaie verzenbundel die opvalt en die niet mag ontbreken op eender welke boekenplank. Zij het thuis, zij het in elke klas(groep) waar taal aan bod komt.
Een absolute aanrader!

Eric Vanthillo - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2023

ISBN
9789025778064

Aantal pagina's
88

Prijs
€23,99