Zo kreeg Midas ezelsoren
De ‘Metamorfosen’ van Ovidius, geschreven in de eerste eeuw voor Christus, gold en geldt nog steeds als een van de belangrijkste werken uit de Romeinse literatuur. Het is een geheel van verhalen over de schepping en de geschiedenis van de wereld volgens de Griekse en Romeinse mythologie, verdeeld over 15 boeken. De verhalen worden bevolkt door klassieke goden, mythische figuren, helden, monsters en andere gedrochten en gewone stervelingen. De toon ervan is speels, zeker doordat Ovidius de goden afspiegelt als gewone mensen met ieder hun eigen zwaktes en amoureuze verlangens. In elk verhaal ondergaan de personages een dramatische gedaantewisseling of metamorfose.
Maria van Donkelaar selecteerde 23 verhalen en vertelt ze verkort en in een eigentijdse stijl op rijm, voorzien van een heerlijke, lichte humor. Knap hoe zij elk verhaal zich in het nu laat afspelen, terwijl je de lange en rijke geschiedenis ervan blijft voelen. De schrijfstijl heeft door de korte, ritmische zinnen een hoge vaart, temeer omdat zij zich een erg beperkte verhaallengte oplegt. Soms mis je de wat meer uitgesponnen verhalende stijl, maar deze originele versies bekken heerlijk. Zij nodigen je uit tot het luidop (voor)lezen ervan.
Je ontmoet in de verhalen Orpheus en Eurydice in het dodenrijk van Hades, Daedalus en zijn zoon Icarus in het doolhof van koning Minos bij de Minotaurus, Phaeton die een ramp veroorzaakt in de zonnewagen van zijn vader de Zon, Europa op de rug van Jupiter vermomd als stier, Narcissus die transformeert in de mooie bloem, Echo die wegkwijnt in de grot en alleen maar zijn laatste woorden kan herhalen, en nog veel meer. De mythische personages flitsen aan je voorbij in een haast hypnotiserend tempo, de vertelstijl van de auteur laat je niet los. Om je nog wat te hulp te komen (mocht je de draad verliezen), is er een kort ‘woord vooraf’ en achteraan een verklarende, alfabetische lijst van personages en plaatsen en een getekende stamboom van goden en ander personages.
Wat dit boek mee bijzonder maakt, zijn de prenten. Weve schildert, tekent, knipt en plakt en creëert zo paginavullende composities die met veel fantasie associërend flirten met de inhoud van de verhalen. Net als de tekst combineert zij ook perfect traditie, eigentijdsheid en humor. Tegelijkertijd hanteert zij vakkundig een realisme met abstractie en doordrenkt zij haar figuren met grote emoties en duidelijke expressie. Deze prenten laten je niet los!
De knappe tekst en idem dito illustraties kregen hun meer dan welverdiende ‘finishing touch’ door Bockting Design (ontwerp en opmaak), waardoor het geheel uitblinkt als een stijlvolle, niet te missen uitgave voor jong én oud. Hij werd in 2019 ook meer dan terecht bekroond met een Zilveren Griffel.
Een aanrader ‘pur sang’!
Eric Vanthillo - augustus 2020
Auteur
Ovidius
Maria van Donkelaar
Martine van Rooijen
Illustrator
Sylvia Weve
Uitgeverij
Gottmer
Jaartal
2019
ISBN
9789025770051
Aantal pagina's
112
Prijs
€21,99