Zij was ik ben

Jasper wordt gevraagd om voor zijn palliatieve vader te zorgen. De vader die hem jaren geleden verstootte en hem nog steeds met zijn deadname aanspreekt.

Zij was ik ben is Chris Perdieus’ eerste jeugdroman. Toch lijkt ze al jaren ervaring te hebben. De toon zit goed, het onderwerp is actueel en haar uitwerking van dat onderwerp spreekt aan. Een precair thema als transgender zijn is moeilijk in een boek te gieten als cisvrouw. Ze deed beroep op vier transmannen die haar hun verhaal lieten gebruiken als inspiratiebron voor het hare. Daardoor krijg je echt het gevoel dat ze weet waar ze over schrijft. Al kan dat natuurlijk enkel beoordeeld worden door transpersonen. Het verhaal is in ieder geval aangrijpend. Niet perse omdat het hoofdpersonage trans is (dat speelt maar lijkt voor Jasper grotendeels afgerond), maar omdat hij terug gesleurd wordt naar zijn ongelukkige jeugd. Ongelukkig omdat hij toen uiterlijk nog geen man was, maar vooral omdat zijn relatie met zijn vader nooit goed zat. Dat verdriet komt zijn ‘nieuwe’ leven nu binnendruppelen. Perdieus giet als het ware twee verhalen samen: een verhaal over trans-zijn en een verhaal over demonen uit je verleden weer moeten ontmoeten en tegelijkertijd afscheid moeten nemen. Beide verhalen zouden op zichzelf ook een boek kunnen vormen en toch voelt het niet als te veel aan. Perdieus doet de combinatie slagen. Je volgt Jasper in een periode waarin hij erg groeit. Als lezer voel je de pijn en het verzet van Jasper tegen die pijn goed aan. Het uitblijven van een happy end maakt het verhaal levensecht in plaats van een filmscenario. Het is duidelijk een Vlaams verhaal maar de emoties zijn zo universeel dat het ook ver buiten België gelezen mag worden.
Zij was ik ben is een boek dat blijft nazinderen. Hoewel trans-zijn een belangrijk thema is, gaat het over veel meer dan dat.

Mathilde Lemm - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Chris Perdieus

Illustrator
Chris Perdieus

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916319

Aantal pagina's
189

Prijs
€19,95