Zeven minuten na middernacht

aanrader Coverafbeelding van: Zeven minuten na middernacht

Trefwoord(en)
monsters
moeders
kanker
afscheid
dood

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Tien jaar na datum (eerste editie in 2013) is er de herdruk van dit imposante verhaal dat verfilmd is in 2016 onder de oorspronkelijke Engelse titel ‘A Monster Calls’. En daar kunnen wij ons alleen maar op verheugen, want dit boek is goed op weg om een klassieker te worden, een tijdloos verhaal dat vele generaties met veel liefde en verbazing oprecht zullen omarmen.
Het verhaal, met de tienjarige Conor in de hoofdrol, bouwt zich gestaag op vol mysterie en geheimen om uiteindelijk te landen in een haast apocalyptische finale. Het dringt bij je naar binnen en laat je niet meer los, nog lang nadat je het gelezen hebt.
Conors moeder heeft kanker en strijdt tegen haar ziekte. Haar ex-man, Conors vader, woont in Amerika. Conor staat er dus alleen voor, zo voelt hij het toch aan. Want zijn bemoeizieke oma ziet hij liever gaan dan komen. Tegelijkertijd botert het op school ook niet best, want daar wordt hij gepest door Harry en zijn kompanen Sully en Anton. En dan is er die steeds terugkerende nachtmerrie waar hij met niemand over durft praten.
Genoeg redenen voor het monster om te verschijnen, telkens om 12.07u. Dat monster zal hem doorheen de tijd drie verhalen vertellen, en daarna is het aan Conor om het vierde verhaal te vertellen, zijn eigen verhaal. De verhalen brengen Conor in de war, zij hebben allen een link met de realiteit waarin hij zich bevindt en waar hij liever niet mee geconfronteerd wordt. Net als met zijn eigen verhaal, de waarheid, die ziet hij liefst niet onder ogen. Maar het monster laat hem geen keuze en dwingt hem tot actie. En die actie zal grote gevolgen hebben…

Dit pakkende verhaal met mythische proporties had het vijfde boek moeten worden van de Ierse auteur Siobhan Dowd, maar zij kon haar boek niet voltooien want zij stierf zelf aan kanker. Patrick Ness ging met haar ideeën aan de slag en maakte er zijn eigen verhaal van. Realiteit en fantasie lopen door elkaar, dromen lijken echt en de waarheid lijkt soms de voortzetting van de droom te zijn. Het groeiproces van Conor doorheen het verhaal is indrukwekkend. Hoe moeilijk het soms lijkt voor hem om de waarheid onder ogen te zien, het monster dwingt hem ertoe. De verschillende lagen die het verhaal intenser maken, lopen mooi samen op naar de climax die je niet onberoerd kan laten.
Om het geheel nog onheilspellender te maken, zijn er de zwart-wit prenten van Jim Kay. Hij geeft beeld en vorm aan het monster en geeft tegelijkertijd de vrijheid aan je eigen verbeelding door suggestie en sfeer. Zijn prenten zijn al even alomvattend als het verhaal zelf. Een geslaagde combinatie die het geheel maakt tot een ‘must have’, een aanrader voor iedereen, jong én oud. Want zoals de auteur zelf zegt in de inleiding: “En nu is het tijd om het stokje aan jou door te geven. Een verhaal eindigt niet bij degene die het geschreven heeft, … Dus vooruit. Pak aan. Ga los.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Patrick Ness   
Siobhan Dowd

Illustrator
Jim Kay   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684581

Aantal pagina's
218

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Monster Calls

Vertaler(s)
Manon Smits