Zetelkat

aanrader Coverafbeelding van: Zetelkat

Trefwoord(en)
vriendschap
oorlog
verbeelding
fantaseren

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Josse De Pauw schreef ‘Zetelkat’ oorspronkelijk in 1998 voor theatergezelschap Luxemburg en de integrale tekst verscheen later in zijn bundel ‘Werk’. Voor deze nieuwe publicatie werd de tekst vormelijk grondig onder handen genomen door Kris Demey (vormgeving) en aangevuld met imponerende illustraties van Trui Chielens. Aan de tekst zelf werd niets veranderd.
Het verhaal speelt zich af in een huiskamer en vertelt over drie vrienden die er samenleven: Pop, Kat en Twijfel. Pop danst graag, Twijfel speelt trompet en Kat hangt steeds in de zetel en verzint verhalen. Niets aan de hand, zou je denken. Tot buiten de oorlog uitbreekt. Twijfel en Pop zien wrede taferelen die Pop overhoop halen. Kat is thuis gebleven (zoals steeds) en vermijdt de wreedheid door het verzinnen van verhalen en vele standjes in de zetel. Verhalen over hoe zij uit de speelgoedwinkel verdwenen, hoe zij ontsnapten uit het huis van de reuzen, enzovoort. Maar de oorlog waait ook de kamer in. Kat blijft echter verhalen verzinnen en fiedelen op de viool. De vriendschap komt stevig onder druk te staan. Zullen zij gaan? Of zullen zij blijven? Of zullen ze elkaar verlaten?
Een intensief verhaal met vele gedachten tussen en door de zinnen heen en filosofische bespiegelingen die je aan het denken zetten. Je leest het traag en je proeft als het ware de tekst. Je identificeert jezelf met een van de personages en je leeft mee, je wordt geraakt.
De verstilde illustraties vertellen een eigen verhaal en versterken zo de tekst. Zij spelen ook in op het vermoeden en prikkelen je verbeelding. De sobere kleurkeuze (zwart en rood), de afstandelijke blikken en de vaak versteende houdingen hebben iets kils wat de sfeer bepaalt. Zij laten je niet los.
Het geheel is mooi vormgegeven. In 9 hoofdstukken (een begin, een einde en daartussenin 7 delen ‘tussenin’) wordt het verhaal verteld. De dialogen staan in rood afgedrukt, de regie-aanwijzingen in het zwart. Deze structuur schept helderheid. De regie-aanwijzingen lezen als proza. Zij stuwen de acties. Terwijl de dialogen meer de innerlijke werelden naar boven halen.
Dit is een sterk werk dat je bij je strot grijpt. Het is geen boek als dertien in een dozijn, maar een opvallend werk dat voor sommigen enige intro of begeleiding nodig heeft. Het mag niet ontbreken in elke groep van jongeren die met woord aan de slag gaan. En tegelijkertijd voor alle liefhebbers van theater maar even goed van sterke verhalen.
Door het samengaan van het sterke verhaal met vele stiltes en nog meer vermoedens en de illustraties en de uitgekiende vormgeving, een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Josse De Pauw

Illustrator
Trui Chielens

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2015

ISBN
9789045118321

Aantal pagina's
114

Prijs
€19,99