Zeis

aanrader Coverafbeelding van: Zeis

Trefwoord(en)
toekomst
dood
intriges
dystopie

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

De wereld heeft niet alleen honger, ziekte en oorlog overwonnen, maar ook de dood. Om te vermijden dat de wereld overbevolkt geraakt, moeten er mensen gedood worden. Daarvoor werden Zeisen aangesteld, mensen die anderen doden om zo het bevolkingsaantal op peil te houden. Ze worden gevreesd en bewonderd, maar hebben een erg eenzaam leven. Twee jongeren, Citra en Rowan, worden uitgenodigd om een opleiding tot Zeis te volgen bij Zeis Faraday. Het is net hun afkeer van doden dat van hen een goede Zeis kan maken. De opleiding is zwaar, vooral omdat Zeis Faraday op het einde van de leertijd maar één van hen Zeis zal laten worden. Toch loopt alles nog anders dan ze verwacht hadden door allerlei intriges en een machtsstrijd binnen de wereld van de Zeisen. Ze gaan alle kracht en moed nodig hebben om hun leertijd te overleven. Wie zal het halen?

Shusterman creëerde een erg speciale wereld. Een toekomstbeeld dat erg tot de verbeelding spreekt en meteen toont dat het ook nadelige kanten heeft. Niet alleen moeten er mensen lukraak gedood worden, ook verveling en uitzichtloosheid duiken op. Want welke toekomst is er nog als iedereen eeuwig kan leven en zich op regelmatige basis kan laten verjongen? Zijn er nog uitdagingen? Of ontdekkingen te doen? Ook de machtsspelletjes bij de Zeisen nemen verontrustende vormen aan. Er is het contrast tussen de bedachtzame Zeisen, die strikt maar medelevend hun werk doen. En er zijn de Zeisen die genieten van het doden en van massaspektakels houden. Ze zijn wreed en doden voor hun plezier.
De lezer volgt afwisselend de belevenissen van Citra en Rowan, die door omstandigheden elk in een andere leefwereld van Zeisen terecht komen. Het zorgt ervoor dat de lezer nadenkt over de verschillende manieren om die taak van Zeis in te vullen. En om een kant te kiezen, ook al lijkt die vanzelfsprekend als je het moreel verantwoord wil houden. Naast de belevenissen van Citra en Rowan, krijgt de lezer ook een inkijk in enkele dagboeknotities van Zeisen. Daarin kan je lezen hoe zij hun keuze hebben bepaald, hoe zij tegenover hun taak staan.
Naarmate het verhaal vordert, stijgt de spanning, om uiteindelijk bevredigend te eindigen. Die stijgende spanning is verslavend, je kan dit boek niet aan de kant leggen vooraleer je weet hoe het met Citra en Rowan afloopt.
Een bijzonder knap verhaal met een toekomstbeeld dat heel wat vragen oproept. Een sterke aanrader!

Winnaar van de Leesjury 2022 – 2023 in groep 6 (14 tot 16 jaar).

Mik Ghys - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Neal Shusterman   

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2021

ISBN
9789059248427

Aantal pagina's
448

Prijs
€22,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Scythe

Vertaler(s)
Lydia Meeder