Zeg iets!

Ben werkt in een bloemenwinkel. Bij een levering van een boeket aan huis doet een jonge vrouw open. Wanneer hij het boeket overhandigt, barst ze in tranen uit. Zonder uitleg neemt ze het boeket aan. Ben kan haar daarna niet uit zijn gedachten zetten. Er is iets aan het meisje dat hem aantrekt. Misschien trekt haar verdriet hem aan omwille van zijn verdriet.

Liv neemt het boeket aan. Ze is op het appartement van haar mama die nu zwaar gehavend en in coma in het ziekenhuis ligt. De afzender van het boeket is haar onbekend. Ze weet niet welke vlam haar mama nu weer heeft. Liv woont bij haar papa en zijn vriendin en kwam vaak bij haar mama logeren om van thuis te ontsnappen. Toch weet ze bijvoorbeeld ook niet waarom of naar waar haar mama op reis ging net voor ze in het ziekenhuis belandde.

Zo wisselt het perspectief van Ben en Liv in ‘Zeg iets!’ af. Geleidelijk aan leer je deze twee jongvolwassenen, hun verleden en onzekerheden kennen. Net zo geleidelijk groeien ze naar elkaar toe. Hun persoonlijkheden zijn knap uitgewerkt. Het is mooi om lezen hoe goed ze bij elkaar passen zonder dat ze dat zelf beseffen: (hoog)gevoelig, intelligent, onzeker en met een hele rugzak. Het zijn die karaktertrekken die ervoor zorgen dat ze heel veel reflecteren en (over)analyseren. Zo kan je hun gedachtegangen goed volgen. Je wordt als lezer ook telkens beloond door een stukje van de sluier. Je wil namelijk weten wat er gebeurde met de ex-vriendin van Ben en met de mama van Liv. Beide situaties zijn aangrijpend beschreven. Het verlies van een geliefde, maar ook een actueel thema zoals de aanslag in Zaventem spelen een rol. Daarnaast wil je weten hoe Liv en Ben zijn geworden wie ze nu zijn. Een belangrijk thema daarbij is hoe het doen en laten van je ouders je onvermijdelijk beïnvloedt. Nog belangrijker is hoe je ook kan loslaten en zelf nieuwe keuzes kan maken. En uiteraard wil je weten of Ben en Liv in elkaars armen zullen vallen. Het geheel is geduldig opgebouwd en leest tegelijk vlot. ‘Zeg iets’ zal vooral lezers die graag mee reflecteren en voelen met kwetsbare jongvolwassenen bekoren. Heb je daarnaast een zwak voor bloemen en katten, dan is dit young adult boek helemaal iets voor jou. In ‘Zeg iets!’ zijn opvallend veel thema’s verweven, maar wat bovendrijft is het menselijke en gevoelige van de personages en hun hunkering naar warmte en liefde.

Marjolein Noé - november 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Reine De Pelseneer   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462913554

Aantal pagina's
320

Prijs
€21,50