Zeezucht

aanrader Coverafbeelding van: Zeezucht

Trefwoord(en)
zee
doorzetten
avontuur

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Reeds van toen hij 2 jaar oud was, voelde Jonas zich één met de zee. Hij zwom er lustig in rond met de vissen, de kwallen en het wier. Maar helaas, als hij naar adem wilde happen, ging het mis. Hoorde hij dan toch aan wal en niet in de zee?
Op zijn 8ste ondernam hij een nieuwe poging met een paraplu en een visbokaal, maar weer ging het mis. Ondertussen bleef hij aangespoelde spullen verzamelen.
Op zijn 18de probeerde hij weer, deze keer in zijn eigen snorkelpak. Maar na een tijd smeet een grote golf hem terug op het strand. Einde poging.
Doch Jonas sleutelde verder en op zijn 30ste was zijn onderwaterraket klaar. Nu leek het te lukken. Maar de vissers van het dorp dachten daar anders over…
Jonas gaf het op en keerde zijn rug naar de zee. Maar hij bleef wel spullen verzamelen op het strand en bouwde er iets groots mee. Als hij tenslotte 80 jaar oud was, woedde er een grote storm. Dit was zijn kans, dacht hij zelf. En na nog wat getimmer, als de storm was gaan liggen en de hele wereld onder water was gelopen, zagen de vissers iets groots op de plek van Jonas’ huis…

Het boek is gebaseerd op de gelijknamige film ‘Zeezucht’, een korte animatiefilm van 12 minuten waarmee van der Wel al verschillende prijzen behaalde (http://zeezucht.com).
Het is een ware ode aan de zee en vooral het mysterie ervan. Zoals Icarus wilde vliegen, wilde Jonas kost wat kost de zee in. Heel zijn leven lang stond voor hem in het teken daarvan. Doorzetting, geloof en hard werken deden hem uiteindelijk slagen in zijn opzet en zijn droom.
Tegelijkertijd is het een warme oproep om te geloven in je dromen en ervoor te vechten. Ook al sta je er alleen voor…
Het verhaal is opgedeeld in 5 hoofdstukken, chronologisch volgens de leeftijd van het hoofdpersonage. Elke nieuwe levensfase onderneemt hij een nieuwe poging die telkens mislukt, maar ondertussen groeit er op de achtergrond iets dat hem uiteindelijk zal helpen om zijn doel te bereiken.
De dromerige prenten vol sfeer zijn stuk voor stuk pareltjes die je zo zou willen inkaderen. De sobere en juist gekozen tekst vertelt met zuinige woorden het verhaal, terwijl de prenten nog zoveel meer vertellen. Zij bouwen samen het verhaal op met veel details die je zelf gaandeweg ontdekt.
Heerlijk, aan te raden voer, voor kijkers en (voor)lezers!

Eric Vanthillo - mei 2017

Auteur
Marlies van der Wel   

Illustrator
Marlies van der Wel   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2017

ISBN
9789047622802

Aantal pagina's
78

Prijs
€17,99