Zebra Blos

Coverafbeelding van: Zebra Blos

Trefwoord(en)
dieren
ziekte
kanker
groepen
samenhorigheid

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

De zebra is internationaal het symbool van Net-kanker.
Hier is zebra Blos het hoofdpersonage van dit kwetsbare verhaal, en dat is niet toevallig.
Terwijl de kudde zebra’s over de vlakte dendert, probeert zij hen te volgen. Maar dat lukt niet. Ze heeft pijn, is al dagen moe en voelt een bult op haar kop. Zij is echter bang om alleen achter te blijven en rent de ziel uit haar lijf. Maar de ontzettende pijn in haar buik is niet te harden. Uiteindelijk blijft ze toch alleen achter. En dan is er het naderende gevaar van de brullende leeuw. Hoewel het gevaar op de vlakte enorm is, loopt het toch allemaal nog goed af. Dank zij Flits, de regenboogvogel. Uiteindelijk zal de kracht van de groep het halen boven alles.

Dit gevoelige verhaal is sterk in al zijn eenvoud. Het rechtlijnige verhaal ontwikkelt zich gestaag. Vooral door de individuele beleving van zebra Blos krijg je als lezer/kijker het gevoel dat je dit verhaal zelf beleeft. Geleyn schrijft het met de juiste woorden die de voelbare emoties vatten zonder te escaleren. Het geheel blijft geloofwaardig en geeft ruim de kans tot identificatie. Nergens wordt over kanker gesproken, maar de link is meer dan duidelijk. Vandaar is dit verhaal ideaal voor kinderen die ermee te maken krijgen. Zij het zelf, zij het iemand in hun omgeving. Maar even goed is dit verhaal ideaal voor eender wie, ziek of niet ziek. Want de warme boodschap die het in zich draagt, is geschikt voor allen.
Tegelijkertijd, naast het mooie verhaal, dragen de prenten stevig bij tot deze gevoeligheid. Van den Berghe tekent en schildert met nonchalante hand prachtige prenten die je in al hun eenvoud raken. Hij weet emoties te vatten in duidelijke houdingen, expressie en lijnvoering. In een pakkend kleurenpalet zet hij sferen neer die je helemaal inpalmen.
Zo leidt de samenwerking van auteur en illustrator tot een indringend verhaal waar je niet omheen kan. Dank zij de puntgave vormgeving van Dries Desseyn komt dit alles juist over bij het publiek, jong én oud. 

Eric Vanthillo - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Frank Geleyn   

Illustrator
Seppe Van den Berghe   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2019

ISBN
9789462914353

Aantal pagina's
38

Prijs
€16,95