Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

aanrader Coverafbeelding van: Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Trefwoord(en)
reizen
ontmoetingen
tevreden
filosoferen
leven
vrijheid

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Op een dag krijgt Zebedeus de beer een pakket van zijn postbode. De afzender, ene Wisse, is hem onbekend. Hij stuurt Zebedeus een ganzenbord en nodigt hem uit om het spel te spelen. Zebedeus is benieuwd, vooral wanneer er even later een witte gans voor zijn deur staat die zich voorstelt als Zilver, zijn reisgenoot. Zebedeus vult snel zijn rugzak met Onontbeerlijke Dingen en gaat de gans, die al vertrokken is, achterna. Het is de start van een ongewone reis, vol boeiende ontmoetingen. Onderweg denkt Zebedeus na over het leven en over zijn ontmoetingen. Tot hij uiteindelijk Wisse ontmoet.

Zebedeus is een vertederend personage. Hij is de goedheid zelve, wil iedereen helpen. De ene keer redt hij Zilver wanneer die meegenomen is door twee Ongure Figuren, de andere keer helpt hij een Liegbeest uit een put en moet er zelf in achter blijven. Hij helpt ook de marionet Mari die haar vrijheid wil. Door de vele ontmoetingen denkt Zebedeus na over zijn leven, en over leven in het algemeen. Hij maakt ook heel wat mee want hij belandt in een put waar hij niet meer uit kan, komt in de zevende hemel terecht en zelfs in de gevangenis in de buik van een walvis. Zo wordt deze mysterieuze reis ook een filosofische tocht, waarin elke lezer andere elementen zal herkennen en zich eigen maken. Flarden uit religieuze hoek spelen zelfs mee wanneer Zebedeus denkt aan zijn moeder die steeds het lied zong van ‘Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’. Of wanneer Zebedeus het schaap Jan ontmoet. Het toeval en het lot, of het begrip vrijheid, vormen een rode draad doorheen het verhaal en doorheen het leven. Met als slot een mooi einde: ‘Zebedeus keek en zag dat het goed was: hij had gewonnen noch verloren, hij had gespeeld.’
Maar niet alleen de tekst is een genot om te lezen. Ook de illustraties zijn pareltjes die perfect aansluiten bij de sfeer van het verhaal. De briefschrijvende Zebedeus in de put ontroert je, net als het schaap Jan dat een boek leest bij kaarslicht. Ook de andere illustraties brengen de verschillende personages knap tot leven in zachte kleuren.
Een prachtig filosofisch reisverhaal, een aanrader!

Mik Ghys - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Koos Meinderts   

Illustrator
Annette Fienieg   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2023

ISBN
9789089674081

Aantal pagina's
157

Prijs
€17,50