Zeb.

aanrader Coverafbeelding van: Zeb.

Trefwoord(en)
humor
absurd
schoolleven
familie
familierelaties

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Dit is het verhaal van de leerlingen in de klas van juf Cato. Het verhaal van Ozzie, die maar niet kan kiezen wat hij wil in de grappenwinkel voor 14,50€. Of van Ziva, die met haar familie van de hik probeert af te geraken (maar tegen welke prijs?). En van Ariana, ja dat is een zebra. En dan?

Al vanaf de titel zet dit boek je op het verkeerde been. Die verwijst namelijk naar de zebra uit de klas van juf Cato, maar die heet eigenlijk gewoon Ariane. En ook als je dacht dat dit boek dus gaat over een zebra die in de klas zit, weer mis. Dit verhaal gaat gewoon over de klas van Juf Cato, waaronder inderdaad, één zebra. Maar elk kort hoofdstuk focust op een andere leerling wiens naam dan ook de titel van het hoofdstuk is. De vormgeving, met telkens een korte titel in het vet, hoofdstukken van enkele pagina’s, en quasi monochrome tekeningen, doet soms wat denken aan vintage schoolboekjes. Heerlijk nostalgisch, maar tegelijk is ook weer niets minder waar. In de verhalen creëert Samson een absurde maar – vreemd genoeg – ook herkenbare wereld die soms hilarisch, dan weer bevreemdend, of zelfs filosofisch is, maar bovenal verfrissend. Een wereld waarin het heel logisch is dat je geen leeuw voor je verjaardag krijgt, omdat je vorig jaar al een gazelle kreeg, en waarin er heftig gedemonstreerd moet worden om een verbod op huilen terug te draaien. En dan zijn er nog de tekeningen van Joren Joshua die door hun beperkte kleurenpalet van oranje, beige en zwart het boek ook weer die heerlijk vintage schoolboekjes look geeft. Maar ook hier onderscheiden de tekeningen zich  door een onverwacht vlak- en lijnenspel, en nog een extra toefje humor. Kortom, een heerlijk (voor)leesboek waarin elk verhaal wel een ‘wat als’ scenario lijkt. Want wat als je nu eens heel erg vurig geloofde in 30 februari bijvoorbeeld? … Heerlijk!

Voor Zeb. werd Gideon Samson bekroond met de Gouden Griffel 2019 en Joren Joshua met een Zilveren Penseel 2019. Ook bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs 2019.

Elise Cools - februari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Gideon Samson   

Illustrator
Joren Joshua   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2019

ISBN
9789025873943

Aantal pagina's
91

Prijs
€15,99