Ze noemen me mier

Coverafbeelding van: Ze noemen me mier

Trefwoord(en)
mieren
identiteit
familie
vriendschap
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Dit is Jonas. Jonas de mier. En Jonas zit tot over zijn oren in de problemen. … Hij zit vast in een hoop kleverige, grijze, taaie vossenpoep.
Zo start dit wervelende verhaal over een mestkever die denkt dat hij een mier is. Op een ochtend werd hij als baby-mestkever voor de mierenhoop gedropt door een merel die haar ontbijt uit haar bek liet vallen. En sindsdien leeft Jonas bij de mieren en wordt hij ook zo behandeld, als een mier. Wat voor de nodige problemen zorgt. Zijn beste vriendin is Bout, de luie mier. Samen doen ze het liefst niets. Of beter: ‘Liggen 2000’, een heel leuk spel… Als Jonas blijkt te lijden aan de erg besmettelijke ziekte ‘Brommeritis’ moet hij de mierenkolonie verlaten en trekt hij samen met Bout de wijde wereld in. Zijn reis lijkt haast op een queeste waarin hij zichzelf leert kennen. Hij ontdekt dat hij vleugels heeft en kan vliegen en hij ontmoet Maggie, een vrouwtjeskever…

Dit bijzonder originele verhaal vol fantasie en dolle humor wordt zeer uitvoerig uit de doeken gedaan. Het geheel had bondiger gekund, maar dat is een stijlkeuze waar je van houdt (of niet). De auteur spreekt je rechtstreeks aan als een verteller en weidt vaak uit. Als een verbale tsunami rollen de woorden over je heen.
De illustrator verbeeldt dit alles met dezelfde grenzeloze fantasie en dito humor. Zij is een illustratrice en striptekenares, wat je merkt in haar expressieve prenten. Zij beperkt haar kleurenpalet tot zwart en oranje, wat mooi oogt. Het geeft het geheel rust en een zeker retro-karakter. 

Eric Vanthillo - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Dita Zipfel   

Illustrator
Bea Davies   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401488501

Aantal pagina's
136

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Brummps, Sie nannten ihn Ameise

Vertaler(s)
Corry van Bree