Ze kwamen ons halen

Coverafbeelding van: Ze kwamen ons halen

Trefwoord(en)
WO II
gezin
geloof
werkkampen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Eind 1944 wordt er aangeklopt bij het domineesgezin Rijper in Amersfoort. Voor ze het goed en wel beseffen worden ze opgepakt door de Landwachters die hun huis overhoop halen en ‘bewijs’ vinden waarvoor ze gearresteerd worden. Ze belanden in Kamp Amersfoort en worden in verschillende cellen opgesloten. Al snel ontbreekt van de drie oudste jongens elk spoor. Wat is er met hen gebeurd? Zien ze elkaar ooit nog weer?

In dit boek vertelt de auteur het waargebeurde verhaal van de familie Grijper die op een nacht naar Kamp Amersfoort werd overgebracht. De auteur doet dit in opdracht van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Wat deze familie meemaakte, hebben heel wat andere families ook meegemaakt. Met dit verhaal wil de auteur die vreselijke periode weer onder de aandacht brengen. Ze doet dat door het verhaal vanuit het standpunt van meerdere kinderen uit het gezin Grijper te vertellen. Meestal zijn het Johan en Henk. Johan zit in het Kamp en ondervindt het gruwelijke regime dat daar heerst. Gelukkig voor hem is er een medegevangene-arts die hem in bescherming neemt. Die redt letterlijk het leven van Johan. Henk is te jong om in het Kamp te worden opgesloten en wordt samen met zijn jongere broer bij een familie geplaatst. Zij genieten daardoor meer vrijheid omdat zij terug in de stad wonen en werken.
Wat hen allemaal rechthoudt is het vaste vertrouwen van hun vader in zijn geloof. De kinderen nemen hem als voorbeeld om zich sterk te houden en vol te houden. Al krijgen zij ook heel wat ellende en verdriet te verwerken. Want niet iedereen van het gezin overleeft de oorlog.
In het eerste deel van het boek lijkt er weinig aan de hand en is er van de oorlogssituatie weinig te bemerken. Dat verandert volledig als ze worden opgepakt en gearresteerd. Het boek geeft dan een beeld van de vreselijke terreur en willekeur die er in het Kamp heerst.
Het verhaal van een gezin dat door hun sterk vertrouwen in hun geloof de kracht en moed vindt om vol te houden, ondanks alle ellende.
Achteraan in het boek is nog informatie en foto’s over het gezin en het Kamp opgenomen.

Pol Van Damme - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Letterie   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2024

ISBN
9789025886271

Aantal pagina's
178

Prijs
€16,99