Ze gaan er met je neus vandoor

aanrader Coverafbeelding van: Ze gaan er met je neus vandoor

Trefwoord(en)
poëzie
oorlog
ruzie
taal
humor

Genre
poëzie

Vanaf
8 jaar

Zoals het konijn er met de neus van de sneeuwman vandoor gaat in het openingsgedicht van deze voltreffer, zo weet van Lieshout ons ook te verrassen met dit bijzondere boek. En bijzonder klinkt in dit geval bescheiden, want het is meer dan dat. Dit is een gelaagd boek zoals alleen hij het kan maken.
Het opent met het gedicht over de sneeuwman en het konijn, maar dan stopt het boek. De dichter ligt vervolgens onder de tafel met liefdesverdriet en de letters willen verder. Zij zijn bang om weg te kwijnen en gaan een gevecht aan met de dichter. Maar die weigert elke actie. En zonder hem zijn zij niets waard. Want zij kunnen met zijn allen wel zinnen maken, maar het is de dichter die moet ver-zinnen. Zij gaan op zoek naar een andere schrijver om de dichter weer gelukkig te maken. Maar eens de letters van die andere schrijver het boek binnendringen, is het hek van de dam. Er ontstaat een immens gevecht waarbij behoudsgezindheid en imperialisme de beide partijen aansturen. Halverwege winnen de nieuwe letters en verschijnt er een volledig nieuwe dichtbundel van Hilda Steunvoet. Maar de originele letters laten het er niet bij zitten en zetten de aanval weer in. Tot er een bom valt… En er letters verdwenen zijn…

Van Lieshout heeft reeds vele typografische experimenten op zijn palmares staan, maar met deze weet hij zichzelf weer te overtreffen. Verbazingwekkend hoe hij inhoud en lay-out met elkaar weet te combineren! Zij versterken elkaar tot ongekende hoogtes. Zo creëert hij hier een boek dat aan de oppervlakte uiterst eenvoudig oogt, maar in de diepte zoveel lagen combineert. Het is een dichtbundel maar ook een essay over het metier van schrijven. En evenzeer een aanklacht op de oorlog en een verduidelijking van hoe conflicten kunnen ontaarden in absurde taferelen. Tegelijkertijd is het ook een visueel hoogstandje met enkel letters in rood en zwart. Ogenschijnlijke eenvoud troef!
Het geheel oogt erg aantrekkelijk in enkel zwart en wit en rood. Heerlijk die eenvoud!
Een gedurfd boek dat zowel jong als oud intrigeert en waar je niet snel op uitgekeken en -gelezen raakt.
Zonder twijfel een aanrader voor elke liefhebber van taal op zich maar ook voor ieder ander!

Eric Vanthillo - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Ted van Lieshout

Illustrator
Ted van Lieshout

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2018

ISBN
9789025875299

Aantal pagina's
84

Prijs
€14,99