Ze dachten allemaal. Verhalen over de krekel en de andere dieren

aanrader Coverafbeelding van: Ze dachten allemaal. Verhalen over de krekel en de andere dieren

Trefwoord(en)
dieren
filosoferen
vriendschap
gedachten

Genre
leesboek

Vanaf
16 jaar

Ter gelegenheid van dertig jaar schrijverschap zijn nu voor het eerst de dierenromans gebundeld die Toon Tellegen speciaal voor de (jong)volwassen lezer schreef:
1. De genezing van de krekel (1999, 2008)
De krekel heeft een groot en onwrikbaar gevoel in zijn hoofd wat hem een somber gevoel bezorgt. De andere dieren proberen hem terug op te vrolijken.
2. Het vertrek van de mier (2009)
Deel I: de mier is weggegaan zonder een briefje achter te laten. In korte hoofdstukken geeft telkens een ander dier zijn/haar invulling voor het woord ‘weg’ want ze zijn verdrietig dat de mier is weggegaan. Ze willen de mier verrassen met een welkomstfeest.
Deel II gaat over de mier zelf: hij is op weg naar de verte maar weet niet goed waar die te vinden. Hij schrijft zijn bevindingen op in een schriftje.
3. Het wezen van de olifant (2010)
De olifant klimt steeds in bomen, valt er telkens weer uit en doet zich pijn. Hij vraagt aan de andere dieren: als jij mij was, wat zou je dan doen?
4. Het geluk van de sprinkhaan (2011)
De sprinkhaan heeft een winkel waarin alles te koop is behalve de zon, de maan en de sterren. Zo maakt hij de andere dieren gelukkig. Soms komen ze de meest bizarre dingen kopen, bv. een schepnet voor de spin, de walvis vraagt een tuin op zijn rug, de schildpad wil een zetel op zijn schild, de egel iets anders dan stekels, de slak wil tijd kopen, de eendagsvlieg wil een extra dag,…
5. Het lot van de kikker (2013)
De kikker houdt van kwaken en kwaakt de hele dag. Als hij niet kwaakt denkt hij aan kwaken. Op zijn verjaardag krijgt hij een demper want de andere dieren zijn niet altijd even blij met zijn voortdurend gekwaak…

Steeds staat één dier centraal maar de interactie met de andere dieren is in alle dierenverhalen ook heel belangrijk. Prachtig geschreven, fijngevoelige verhalen, met heel herkenbare thema’s, die de auteur filosofisch en vanuit een originele invalshoek vertelt. Boordevol levenswijsheid, met de nodige humor, zonder dat het moraliserend wordt en in prachtige dialogen gegoten. Bv. om de olifant een plezier te doen moeten alle dieren samen hem in een boom werpen want als hij in een boom klimt valt hij er altijd uit. Hij hoopt zo toch in een boom te geraken. Echt geweldig gevonden. Dankzij Toon Tellegen kan je als lezer heerlijk genieten van de zeer verrijkende woordenschat, de mooi geschreven zinnen, die soms pure poëzie zijn, van de geweldige vondsten. Het is meesterlijk hoe hij de gevoelens van de verschillende dieren beschrijft. Bv. de eekhoorn in zijn brief aan de olifant: “wij doen niets wat wij niet kunnen, jij wel. Wij denken altijd na voor we iets doen, overwegen de gevolgen. Jij begint gewoon.”

Een absolute aanrader voor alle fans van Toon Tellegen en voor wie houdt van langzaam genieten van een heerlijk woord- en zinspel vol met filosofische gedachten en rijk aan fantasie maar toch heel herkenbaar.

 

Hilde Umans - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Toon Tellegen

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2014

ISBN
9789021457031

Aantal pagina's
639

Prijs
€22,50