Zarja en de uil van Orplid

Coverafbeelding van: Zarja en de uil van Orplid

Trefwoord(en)
sprookjes
magie
opgroeien
avontuur

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

Zarja liep op de kade, zij miste haar uil al 3 dagen lang. De uil die haar opvoedde, want haar beide ouders had ze nooit gekend. Aan de overkant lag het geheimzinnige spookeiland Orvlid, waar ze naartoe wilde om hem te zoeken. Zeker nadat ze droomde van een brandende toren, een drijvende boot en een vreemde dwerg, een huilende hond en een gezicht in de golven. De veerman, dodenvaarder genoemd, vaarde haar naar het eiland. Het eiland waar alleen nog maar een onbekende kluizenaar en wat dwerggeesten woonden. De veerman vertelde haar het verhaal over de twee koningen die lang geleden op het eiland woonden, een mensenkoning en een elfenkoning. Op het eiland ontmoette ze de kluizenaar en startten de avonturen die voor heel wat spanning en opheldering zorgden.

Mezzosopraan Christianne Stotijn schreef dit uitvoerige sprookje vanuit verschillende klassieke liederen die ze zong in een programma rond sprookjes. Zo vind je in het verhaal herkenbare elementen terug uit oude sprookjes, sagen en mystieke verhalen. Het geheel vormt een aaneensluitend verhaal waarin je ook duidelijk het opgroeien van het hoofdpersonage herkent. Door de veelheid aan thema’s en verhaallijnen moet je je hoofd er wel bijhouden. Maar het loont de moeite, want de mooie afloop doet je mijmerend achterblijven en verlangen om het geheel terug te lezen (of te horen).
De kleurrijke prenten vol geheimzinnige sferen (net als het verhaal) betoveren je. Posthuma verstaat de kunst om prenten samen te stellen met gemengde technieken die de woorden voelbaar maken. Zo verbeeldt hij het sprookje passend en geeft het een visuele sterke meerwaarde.

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Christianne Stotijn   

Illustrator
Sieb Posthuma   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2017

ISBN
9789025871468

Aantal pagina's
42

Prijs
€19,99