Xinia’s wraak

Coverafbeelding van: Xinia’s wraak

Trefwoord(en)
pesten
school
zelfvertrouwen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Xinia wordt gepest. Op school, via berichtjes op haar smartphone, met zogenaamde grapjes die helemaal niet leuk zijn. Xinia weet niet waarom haar dat overkomt. Als zelfs haar enige en beste vriendin Brit haar tijdens een schooluitstap laat vallen, weet Xinia het ook niet meer. Dan breekt er een onweer los boven het pretpark en iedereen vlucht naar veiliger oorden of de bus naar huis. Xinia besluit in een opwelling om achter te blijven. Ze overdenkt haar situatie. Hoe komt het dat zij gepest wordt? Ligt het aan haar zelf?

Het verhaal begint bij de storm in het pretpark. In de daaropvolgende hoofdstukken ontrafelt de auteur hoe de vork in de steel zit, wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Ze beschrijft de gebeurtenissen vanuit het standpunt van Xinia. De lezer ontdekt samen met haar wat er allemaal is gebeurd voor die noodlottige dag naar het pretpark.
Niet zozeer de actie is belangrijk, wel hoe de andere kinderen op Xinia reageren en/of hoe Xinia daarmee omgaat of net niet mee omgaat.
Xinia leert tijdens de tijd dat ze zich schuil houdt in het pretpark veel over zichzelf, maar ook over de andere kinderen uit haar klas. Hoe de één onverschillig blijft, de ander meedoet met de pesters, er toch iemand is die het voor haar opneemt, er ook iemand is die het wel voor haar wil opnemen maar niet durft tegenover de anderen. De auteur maakt dankbaar gebruik van het sociale weefsel dat jongeren in hun groep gebruiken; er staan stukken WhatsApp-gesprekken in het verhaal verwerkt die mee het hele gebeuren duidelijk maken. Uiteindelijk zal Xinia een belangrijke stap zetten, aangemoedigd door enkele andere jongeren die ze in het pretpark heeft leren kennen en die haar duidelijk maken wat ze zou kunnen doen of wat er van haar verwacht wordt.
Het verhaal komt heel realistisch over, de situatie is heel herkenbaar beschreven en jongeren zullen zich er zeer goed in kunnen herkennen. Het verhaal zou pesters kunnen duidelijk maken wat de gevolgen van hun gedrag zouden kunnen zijn. Maar ook gepeste jongeren kunnen hieruit leren hoe ze mogelijk het pestgedrag kunnen doen stoppen, al is elke situatie natuurlijk verschillend.
De gebruikte taal is soms erg Noord-Nederlands en sommige uitdrukkingen of afkortingen worden niet in Vlaanderen gebruikt.
Het verhaal is gegroeid vanuit een aantal werksessies van de auteur met jongeren en dus uit het leven gegrepen.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - augustus 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Lydia Rood   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
789025869670

Aantal pagina's
95

Prijs
€13,99