X-scape

Coverafbeelding van: X-scape

Trefwoord(en)
vriendschap
gender
drugs
samenwerken

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Amber wordt wakker op een onbekende plaats. Het is er pikdonker en ze weet niet hoe ze daar gekomen is. Ze heeft ook een vreemde metalen polsband om die ze niet uitkrijgt. Er blijken nog vier andere mensen aanwezig te zijn. Ze kennen elkaar niet en weten niet waarom ze daar samen zijn. Amber denkt ook terug aan de ruzie met haar beste vriendin, net voor ze werd ontvoerd. Is er een uitweg te vinden?

In eerste instantie is de lezer geprikkeld door de ongewone setting. Net als Amber vraagt hij zich af waarom deze vijf mensen samen in een enorme ruimte zijn opgesloten. Tussen de opeenvolgende hoofdstukken door, krijgt de lezer informatie over de verschillende personages, in hun dagelijkse bezigheden voor ze ontvoerd werden. Op die manier krijgt de lezer een beeld van hun achtergrond. Ze zijn allemaal erg verschillend van karakter en inborst.
Het chronologische verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Amber, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer – in eerste instantie – ook niet meer dan wat Amber ervaart en voelt bij haar gevangenschap en haar relatie tot de andere personages. Die personages worden ook niet allemaal even herkenbaar en geloofwaardig beschreven. Wat Amber zelf betreft moet de lezer eveneens helemaal tot het einde wachten om duidelijkheid te krijgen. Het is blijkbaar een soort hype om dit gegeven mee in een verhaal te verwerken.
Ergens halverwege het verhaal komt er nog een ander personage aan bod. Die stukjes staan cursief gedrukt. Dit mysterie wordt pas in de finale duidelijk. Die finale komt echter heel erg ongeloofwaardig over. Ze geeft wel verduidelijking waarom deze mensen zijn samengebracht en wat de bedoeling was. Maar wie een beetje nadenkt, weet dat het gegeven niet realistisch uitvoerbaar is. Het zou een enorme voorbereidingstijd vragen en technologisch een hele uitdaging zijn. Een soort onmogelijke escape-room.
Een psychologisch verhaal dat niet helemaal evenwichtig is uitgewerkt. Goed voor een hele tijd leesplezier.

Pol Van Damme - augustus 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Michael Sels

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2022

ISBN
9789463830478

Aantal pagina's
198

Prijs
€18,00