Wow! Ik heb autisme

Coverafbeelding van: Wow! Ik heb autisme

Trefwoord(en)
autisme
werkboek

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Deze gids wil een praktische hulp zijn voor kinderen met autisme. Die hebben het vooral moeilijk met het besef dat ze anders zijn dan andere kinderen. Ze denken anders en ervaren de dingen anders en moeten toch functioneren tussen de ‘gewone’ kinderen. Deze gids wil het kinderen met autisme wat makkelijker maken door ze tips te geven die kunnen helpen tijdens moeilijke momenten. Daarvoor werd het boek opgedeeld in hoofdstukken die de tips groeperen rond een moeilijke situatie: niet van verandering houden, bang zijn om te laat te komen, lessen te moeilijk of te saai vinden, eetproblemen, boos worden en nog andere. 15 Hoofdstukken die telkens beginnen met het benoemen van het probleem, zo breed mogelijk. Daarna volgen heel veel tips, want niet iedereen ervaart hetzelfde of is met dezelfde tip geholpen. Hoe meer tips de lezer krijgt, hoe meer kans dat er eentje bij zit die hij heel goed kan gebruiken. Daarna is er een pagina waar hij die supertip zelf kan noteren, gevolgd door een grapje en een weetje.
Na die 15 hoofdstukken wordt even teruggekeken. Niet alleen naar de vele tips die gegeven werden, maar vooral naar de supertips die de lezers zelf opgeschreven hebben. Daarbij wordt de nadruk gelegd op al wat ze wel goed kunnen en niet op alles wat moeilijk is. Er is dan ook een plekje voorzien waar ze kunnen opschrijven waar ze heel goed in zijn, want het is belangrijk om te beseffen dat ze daar best trots op mogen zijn.
Dan volgt nog een leestip, waarbij het eerste hoofdstuk van het boek ‘Geheime opdracht’ cadeau gegeven wordt, geschreven door dezelfde auteur als deze gids. Als afsluiter is er nog een ‘saai hoofdstuk voor volwassenen’ waarin de bedoeling van het boek wordt uitgelegd aan elke volwassene die in aanraking komt met kinderen met autisme.
Dit is een interessant hulpmiddel voor kinderen die weten dat ze autisme hebben en er beter mee willen omgaan. Door de vele tips kunnen ze zelf op zoek gaan naar wat voor hen het beste werkt, zodat deze gids een werkboek wordt waar ze hun ervaringen in kunnen noteren en herlezen. De luchtige bladspiegel helpt daar zeker bij, net als de vetgedrukte woorden bij de tips, die er zo voor zorgen dat hun aandacht getrokken wordt. De grapjes tussendoor maken het geheel toegankelijker. De weetjes leiden de aandacht even af maar maken het geheel samen met de grapjes wat speelser. Sfeervolle illustraties verluchten het geheel.
Een handig werkboek voor al wie te maken heeft met autisme.

Mik Ghys - juni 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Descamps   

Illustrator
Isabelle Geeraerts   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2024

ISBN
9789463106382

Aantal pagina's
122

Prijs
€19,50