Woordwoeler

aanrader Coverafbeelding van: Woordwoeler

Trefwoord(en)
poëzie
taal
stad
liefde

Genre
poëzie

Vanaf
15 jaar

verdwaalde woorden doolden doelloos
in de leegte van mijn hoofdholtes.
ze zochten in krijtkrochten tekenen van betekenis,
een plek waar ze even konden uitrusten.”
Zo opent deze sprankelende gedichtenbundel waarin de woorden en zinnen van Dempsey Hendrickx die rust hebben gevonden. Tot groot plezier van de lezer die in deze ‘rust’ herhaaldelijk kan ronddolen op zoek naar iets fijn, iets gevoelig, iets sensueel, iets verrassend dat een glimlach op zijn gezicht zal toveren.
De auteur, populair acteur en mediafiguur, trok tijdens de coronacrisis op pad door de stad, gewapend met krijtjes. Her en der schreef hij woorden en zinnen op straten, stoeptegels en muren. Boodschappen die bij hem opborrelden terwijl hij zich door de omgeving liet inspireren en verrassen. Van deze schrijfsels maakte hij foto’s die hij deelde op sociale media via @Woordwoeler. Dit alles was te mooi om enkel op sociale media te delen, en dus werd er dit boek van gemaakt.
Op maat van de windrichtingen die telkens poëtische ondertiteltjes meekregen (bv “mijn hart licht bij jou”) werd alles netjes verdeeld in 4 delen. Foto’s, gedichten, woorden, zinnen, woordverklaringen, … Je leest, bladert, kijkt, zoekt, ontdekt, … En elke nieuwe ontdekking doet je reflecteren over het leven en vooral over de liefde.
De bijzondere lichtheid waarmee de auteur zijn woorden en zinnen bedenkt, omkeert, her-formuleert, aanpast en naar zijn hand (en hart) zet is bijzonder origineel en pakt je helemaal in. Zoals hij bv voor de poort van de dierentuin op de tegels krijt: “ik grauw van jou voor leeuwig en altijger”, of in het zand aan de zee: “eb liefde in overvloed”.
Andere schrijfsels zijn de woordverklaringen als in een woordenboek. Ook daar zijn verrassing en aha-gevoel troef, zoals bv: “koffigurant: die ene koffie die altijd bij je staat speelt geen hoofdrol, maar laat je verhaal wel tot leven komen
Tussendoor zijn er ook de paginavullende zinnen in grote roze letters zoals bv “vertrhou van me – gelove me” en zijn er de vele iets langere gedichten die je proeft en die je ziel en hart strelen.
Dit alles werd puntgaaf en hoogst aantrekkelijk vormgegeven door An Eisendrath van Studio anorak, die met haar stijl- en kleurkeuzes het geheel tot een hebbeding maakt. Het formaat dat lekker handig in de vuist ligt, de linnen kaft, de luchtige verdeling in zwart en roze, het spelen met perspectief en bladschikking, … Alles is doordacht en al even verrassend vormgegeven. Ook mooi hoe zij vele tussendoortjes her en der op de pagina’s ‘verstopt’ en hoe het geheel verrassend wordt afgesloten met een ‘dochterbundel’…
Deze rijke bundel valt op, zowel inhoudelijk als uiterlijk, en kunnen wij alleen maar ten zeerste aanraden!

Eric Vanthillo - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Dempsey Hendrickx

Illustrator
An Eisendrath   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789464015034

Aantal pagina's
132

Prijs
€18,00