Wolfgang, het wonderjong

Don Duyns is een Nederlands toneelschrijver, scenarist en docent aan verschillende kunstopleidingen. Hij heeft al heel wat toneel- en andere teksten op zijn palmares staan, waaronder deze ‘Wolfgang, het wonderjong’, een muzikale theatervoorstelling uit 2022 van het Theater Oostpool in een regie van Pieter Kramer en met liedjesteksten van Theo Nijland op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart.
Na een korte intro met alle credits van de voorstelling, de rolverdeling per acteur en de inventaris van de muziek uit de voorstelling, lees je het volledige scenario per bedrijf en per scène, met telkens aan het begin een inspirerende titel, een beschrijving van de locatie en een beschrijving van de aanwezige personages en hun handelingen.
Deze beknopte intro’s zorgen er elke keer weer voor dat je meteen mee bent in het verhaal en zo de tekst kan lezen (in je eentje of met je vrienden) en interpreteren.
Het verhaal vertelt over het leven van Amadeus Mozart als kindster en als tegendraadse puber. Hoe hij vorm geeft aan zijn leven temidden de stress die op zijn schouders drukt en doorheen de contacten met koningen, prinsen en prinsessen. Zijn beste maat, Tonnie Salieri, is tegelijkertijd ook zijn rivaal, en zijn dominante vader zit voortdurend achter zijn veren. Zijn muze probeert steeds het beste uit hem naar boven te halen. De handelingen flitsen doorheen de tijd. Van nu tot verschillende periodes in de 18de eeuw. Zo maken de makers de link naar kinderen en jongeren van nu en geven zij een herkenbare vertaling aan de steeds terugkerende thematieken. Zoals bijvoorbeeld de beginscènes waar Salieri en Mozart meedoen aan ‘The Voice’.
De gehele tekst is flitsend geschreven en de verschillende scènes wisselen elkaar af met een vaart die je bij de les houdt. De taal is eigentijds en direct en de dialogen zijn levendig. De personages zijn goed uitgediept en herkenbaar neergezet. Soms wat ongenuanceerd en karikaturaal, maar dat zorgt voor duidelijkheid en mooie conflicten doorheen het verhaal. De alom aanwezige humor houdt het geheel licht en aangenaam voor jong én oud.
Een originele theatertekst, gebaseerd op reële feiten uit de (muziek)geschiedenis, maar met een gedegen eigenzinnige interpretatie. Geschikt voor elke klas of groep die aan theater doet, maar ook voor bij je thuis om alleen of met anderen aan ‘theaterlezen’ te doen.
De voorstelling zelf is gemaakt als familievoorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar, de tekst is vlot leesbaar vanaf een jaar of 14.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Don Duyns   
Theo Nijland   

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2022

ISBN
9789064039508

Aantal pagina's
150

Prijs
€13,50