Witte veren – Het verhaal van een babyzusje met kanker

aanrader Coverafbeelding van: Witte veren – Het verhaal van een babyzusje met kanker

Trefwoord(en)
kanker
baby’s
hoop
genezen
gezin

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Saskia en Kim, de makers van dit prentenboek, kregen op 13 maart 2020 te horen dat hun 5 maanden oude metekindje Lia leed aan het rabdomyosarcoom, een zeldzame en kwaadaardige tumor in de skeletspieren. Hun gevoel van machteloosheid wilden ze omzetten in een kracht. En daarin zijn ze meer dan geslaagd! Zij schreven en illustreerden dit boek, zodat Lia’s zusje Nala kon vatten wat er met haar aan de hand was, maar ook als eerbetoon aan Lia zelf en als onvoorwaardelijke steun aan de ouders en iedereen die mee vocht voor haar genezing. In dit gevoelige prentenboek vonden zij het juiste evenwicht tussen fantasie en (harde) realiteit, tussen verklaren en voelen, tussen meevoelen en afstand nemen.

Het verhaal: papa en mama flamingo en hun dochter Flavie krijgen er een dochter/zusje bij: Floralie. Het plezier kan niet op en de zusjes spelen voortdurend kiekeboe. Maar dan, op een dag tijdens een badje in de rivier, ontdekt mama bij de kleine Floralie enkele witte veertjes in haar nekje. Dokter Sophie de Krokodil brengt hen het slechte nieuws dat Floralie heel erg ziek is. Dan volgt het proces van roze medicijnen die de witte veren kapot moeten maken maar ook de andere veren zullen doen verdwijnen, de vele verblijven in het ziekenhuis, de vermoeidheid, de verminderde weerstand, de operatie om het laatste witte veertje weg te halen, enzovoort. Maar ook de onvoorwaardelijke liefde en de steun zijn een belangrijk deel van het verhaal en de genezing. Met een gelukkige afloop. En dan is er het geliefde krabbenijsje…

Met de hulp en de ondersteuning van velen en met heel veel liefde en kracht konden de makers dit knappe prentenboek realiseren dat niet alleen Lia en Nala en hun ouders steunt, maar ongetwijfeld ook vele anderen. En zelfs al ben je in de situatie dat je niemand kent ‘met witte veertjes’, dan nog zal dit boek je boeien en je duidelijk maken dat als het leven niet loopt als verwacht, er hoop en liefde zijn en dat je er nooit alleen voor staat. Een boodschap die kan tellen!
De tekst leest vlot. Saskia Robberechts noemt de zaken bij naam en schuwt de harde momenten niet. Daardoor komt het verhaal echt wel binnen en doet het je stilstaan bij de broosheid van het leven.
De illustraties verraden misschien lichtjes dat Kim De Keyser geen doorwinterde illustrator is, ze zijn wat onevenwichtig, maar zij moet niet onderdoen voor vele professionele illustratoren. Zij schildert licht naïeve prenten die mooi spelen met het contrast tussen hard en zacht. Het dominerend roze tegen het zachte groen flatteert en oogt aantrekkelijk.
Hoewel dit boek dus het resultaat is van 2 debutanten (met een groot hart), mag het er best zijn in het prentenboekenlandschap. En meer zelfs: met de aankoop van het boek steun je ook De Appeltuin en de kinderoncologieafdeling van het UZ Brussel.
Het is misschien nog even wachten voor je dit boek in je lokale boekhandel terugvindt, maar voorlopig kan je alvast terecht bij de makers zelf via hun site.
Dit boek en deze actie vol warme wilskracht en intense liefde kunnen wij als Pluizuit alleen maar toejuichen. Daarom raden wij het graag iedereen aan!

Eric Vanthillo - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Saskia Robberechts

Illustrator
Kim De Keyser

Uitgeverij
Witte veren   


Jaartal
2020

ISBN
9789464078299

Aantal pagina's
56

Prijs
€24,95