Winterbaai

Als John-John een meisje van tien uit het water redt, leert hij haar oudere zus Elisabeth kennen. Bij het begin van het nieuwe schooljaar blijkt Elisabeth ook nog eens bij hem in de klas te zitten. Hij voelt zich tot haar aangetrokken. Toch zit hij met zichzelf in de knoop na een inbraak met zijn boezemvriend en een schokkende ontdekking thuis. John-John voelt zich verloren en Elisabeth is zijn enige houvast. Maar dan doet zij een al even schokkende ontdekking.

Dit minutieus opgebouwd verhaal draait volledig rond de verwarrende gevoelens van John-John. De vriendschap met zijn beste vriend Sluggo komt onder druk te staan omdat die andere – racistische – mensen leert kennen en een richting uitgaat die John-John niet wil. Zijn gevoelens voor Elisabeth zijn wel echt, maar hij vindt van zichzelf dat hij haar niet waard is. En dan is er ook nog de moeilijke thuissituatie. John-John komt absoluut niet overeen met de nieuwe partner van zijn moeder. Met heel deze cocktail weet hij zich geen raad. Zelfs zijn boks-training waar hij zich kan afreageren, biedt geen verlichting.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van John-John, in de ik-vorm. Daardoor krijgt de lezer een heel uitgebreid beeld van wat hij doet, wat hij voelt en denkt en hoe hij reageert op de verschillende situaties.
Ieder hoofdstuk begint met een cursief stukje waarin John-John in een bepaalde stijl iets beschrijft uit zijn jeugd. In eerste instantie komt dit vreemd over, maar het wordt later in het verhaal duidelijk waarom dit zo is.
Het verhaal draait rond een beslissend moment uit John-John’s leven. Toch vraagt het verhaal wel enige leesbereidheid van de lezer, omdat de spanningsboog niet erg gespannen staat. Het verhaal draait rond gevoelens en reacties op gebeurtenissen waarin John-John verzeild geraakt.
De oorspronkelijk uitgave dateert al van 1993 en werd nu herzien uitgegeven, naar aanleiding van de verfilming op een streamingsdienst.

Pol Van Damme - februari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Mats Wahl

Uitgeverij
Davidsfonds   
Standaard Uitgeverij   


Jaartal
2021

ISBN
9789002274671

Aantal pagina's
307

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Vinterviken

Vertaler(s)
Griet van Raemdonck