William Wenton en de luridiumdief

Coverafbeelding van: William Wenton en de luridiumdief

Trefwoord(en)
codes
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

William woont met zijn ouders in een klein Noors dorpje. Acht jaar geleden is hij plots moeten verhuizen en zelfs van naam veranderen. Als William – die erg goed is in codes – op een schooluitstapje per ongeluk de ingewikkeldste code weet te breken, verandert zijn leven. De code blijkt een lokaas om hem te vinden. Hij wordt naar het Instituut voor Posthumaan Onderzoek gebracht. Daar kijkt hij zijn ogen uit aan allerhande bizarre technologische snufjes zoals sprekende deuren, zingende robots maar ook erg agressieve vleesetende robotplanten. William heeft geen idee wat hij daar doet. Maar het avontuur voert hem verder naar geheime gangen onder de Londense metro. Hij moet op zoek naar Luridium, een intelligent metaal dat in verkeerde handen levensgevaarlijk kan zijn.

Volledig onmogelijk fantasieverhaal dat net omdat het onmogelijk is, bijzonder leuk wordt om te lezen. De technologische snufjes zijn zo overdreven – en een groot aantal volledig onnuttig – dat ze bijzonder grappig overkomen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van William. De lezer weet dus ook niets meer dan wat William meemaakt, ziet of ervaart. Hij vindt zichzelf echt niet bijzonder terwijl hij een genie is in het kraken van codes. In het instituut waarin hij terecht komt, leidt dat tot jaloezie bij medeleerlingen die hem dan ook een lesje willen leren. De kinderen zijn herkenbaar in hun gedragingen en uitspraken.
Het verhaal heeft bijzonder veel vaart en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De lezer blijft geboeid tot het einde.
Een aandachtige lezer ontdekt wel op het einde van het verhaal dat er een ongerijmdheid in zit. Maar dat mag de pret niet drukken. Het avontuur onder de Londens metro is moeilijk voor te stellen maar daarom niet minder spannend. Het slot van het verhaal laat vermoeden dat er een vervolg in aantocht is.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Bobbie Peers

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2016

ISBN
9789025765408

Aantal pagina's
239

Prijs
€15,99