Wilde dieren van het zuiden

Net zoals zijn voorganger, Wilde dieren van het Noorden, begint dit boek met een korte inleiding. Daarin wordt de kracht van de natuur geduid, maar ook de bedreiging van het uitsterven van vele prachtige dieren. Ook hier is het boek opgedeeld in hoofdstukken per continent, vijf in dit geval: Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Oceanië en Antarctica. Uit de esthetiek en de korte teksten in het boek kan je na een tijdje afleiden dat het niet het opzet is van het boek om volledig te zijn. Het beoogt geen encyclopedie te zijn. Meer wil het – naar aanleiding van deze bezorgdheid om het uitsterven van deze prachtige dieren – de kracht en elegantie, of juist de pracht en excentriciteit, van deze dieren tonen.

Eerst en vooral gebeurt dat door de prachtige illustraties: een geheel van geometrische figuren en een kleurenpalet dat niet alleen de kleurenpracht van het dier, maar ook van zijn omgeving illustreert.  Prachtig om te zien hoe die geometrische figuren de kenmerken van de dieren in de meeste gevallen toch aanzienlijk correct en realistisch kunnen weergeven, zoals de vacht of de anatomie. Soms loopt dat ook wel eens mis, zoals bij de gevlekte hyena, wiens kop tot een vierkant is herleid. Of bij de lama, die wat uit proportie toont met zijn grote hoofd. De meerderheid van de illustraties zijn echter meer dan geslaagd en houden je blik een hele tijd vast.
Bij sommige dieren wordt ook nog wel een woordje uitleg gegeven. Vaak zijn dat verrassende weetjes. Wist jij bijvoorbeeld dat een jachtluipaard miauwt als een huiskat in plaats van de brul van een leeuw? Of dat men eigenlijk nog nooit een struisvogel zijn kop in het zand heeft zien steken bij gevaar? Logischer zou zijn dat deze vogel – snel als die is – zich uit de voeten maakt. Of dat hij zijn belager een flinke trap verkoopt met zijn hoge poten. En weet jij wat een kleptoparasiet is? Of waarom Alpaca’s soms ingezet worden bij therapie?
Naast de Nederlandse naam van het dier vind je telkens ook kort de Latijnse naam. Je kan je afvragen wat de meerwaarde hiervan is voor jonge kinderen. Al is het wel leuk dat een deel van die naam soms uitgelegd wordt in het tekstje. Of dat het – bij het naast elkaar positioneren van de pantserneushoorn en de dubbelhoornige neushoornvogel – duidelijk wordt waarom hun Latijnse namen op respectievelijk unicornis en bicornis eindigen. Tot slot vind je op het einde van het boek nog een register terug met alle dieren. Leuk ook dat je telkens een kleine tekening te zien krijgt. Zo moet het register niet onder doen in de algehele esthetische pracht van dit boek.

Elise Cools - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Dieter Braun

Illustrator
Dieter Braun

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2018

ISBN
9789059568648

Aantal pagina's
140

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Die Welt der wilden Tiere im Süden

Vertaler(s)
Silke Bouman