Wij zijn ontdekkingsreizigers

aanrader Coverafbeelding van: Wij zijn ontdekkingsreizigers

Trefwoord(en)
vluchtelingen
fantasie
moed

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Een ontdekkingsreiziger draagt zijn huis op zijn rug (in een rugzak), net als een schildpad. Een ontdekkingsreiziger kan nog sneller rennen dan een paard. Maar als een ontdekkingsreiziger moe wordt, draagt zijn kameraad hem alsof hij een paard is.
Deze en nog meer richtlijnen stuwen het verhaal in dit Iraanse prentenboek waarin een broer en zijn kleine zus op de vlucht slaan. Nadat ook hun huis verwoest is door de bombardementen en er op straat nog volop geschoten en gevochten wordt, beginnen zij met hun tweetjes aan een tocht waarvan zij niet weten waar die zal eindigen. Door de bergen, over de zee, …, tot in de stad van de ontdekkingsreizigers. En daarna volgt nog een nieuwe fase in hun leven. Een fase waarin het meisje een boek tekent en schrijft…

Dit pakkende verhaal sleept je mee doorheen de tocht die zovele mensen dagelijks afleggen. Met moed, wanhoop, verlangen, pijn maar ook solidariteit en warme medemenselijkheid. Het geeft een concreet ‘gezicht’ aan de velen die meestal anoniem verdwijnen in het nieuws van elke dag.
Het verhaal volgt lichtjes afstandelijk de chronologie van de vlucht in korte zinnetjes.  De emoties laten zich voelen tussen de woorden en de zinnen door. Zo pakt het je als lezer mee en grijpt het je aan.
De grijzige prenten vullen het verhaal aan met vele details. De illustrator tekent en kleurt met dezelfde lichte afstandelijkheid (of noem het hier abstractie) maar voegt er fel gekleurde elementen aan toe die de focus van elke prent sturen en oplichten. Een mooie keuze die treft.
Dit prentenboek is een must voor iedereen om het thema van vluchtelingen over de hele wereld begrijpbaar en tastbaar te maken voor jonge kinderen. Daarom een aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Shahrzad Shahrjerdi

Illustrator
Ghazal Fatollahi

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2022

ISBN
9789024593330

Aantal pagina's
32

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Farsi

Vertaler(s)
Iris de Jager