Wij gaan naar Amerika – vijf verhalen over echte mensen

aanrader Coverafbeelding van: Wij gaan naar Amerika – vijf verhalen over echte mensen

Trefwoord(en)
musea
vluchten
geschiedenis
boten
Amerika
armoede
hoop
dromen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

De gepassioneerde samenlezer en leesbevorderaar (en zoveel meer) Ilona Plichart verzamelde vijf boeiende verhalen van mensen die met de Red Star Line de oversteek naar Amerika waagden: de Gentse Irene Bobelijn die als kind met haar koffer haar ouders achterna voer en later terugkeerde en haar leven lang heimwee had naar haar Amerika vol herinneringen, de van oorsprong Wit-Russische muzikant en componist Irving Berlin wiens piano nu nog te zien is in het Red Star Line museum, de Duitse boer Reinhold Liebau die in Amerika op zoek ging naar een nieuwe boerderij, de Duitse Sonia Presman Fuentes die eerst Berlijn en later Antwerpen moest verlaten en zo in Amerika terecht kwam en daar advocaat werd en vocht voor de rechten van vrouwen en tot slot het verhaal van de Duitse wetenschapper Albert Einstein die ook Duitsland moest verlaten onder het bewind van de nazi’s.
Stuk voor stuk boeiende verhalen vol persoonlijkheid, kracht en geloof in de toekomst, telkens beschreven in 3 versies: een eerste op eenvoudig A1-niveau (onderwijs-richtgraad 1.1), een tweede iets moeilijkere versie op A2-niveau (onderwijs-richtgraad 1.2) en een derde versie op niveau B1 (onderwijs-richtgraad 2.1). Ideaal voor iedereen die Nederlands leert of voor wie het lezen nog om oefening vraagt.
Plichart verstaat de kunst om op eender welk niveau een boeiend verhaal te schrijven waarbij ze haar (jong of volwassen) lezer serieus neemt. Zij maakt van de beperking in woordenschat een rijkdom en neemt zo elke lezer, beginnend of gevorderd, op sleeptouw. Tegelijkertijd pleit ze met deze teksten ook tot samenlezen, waardoor elke moeilijkheid uit de weg wordt gegaan en het plezier van het (samen) lezen centraal staat.
Aan de totale lay-out werd niets aan het toeval overgelaten. Het gehele boek oogt aantrekkelijk met zijn kleurrijke cover en zijn doordachte vormgeving door Jackie van Heist van het grafisch ontwerpbureau Jacky-O. Elk deel wordt voorafgegaan door een grote prent met een foto van het personage zelf en een bagagelabel met daarop beknopte info. Het geheel is rijkelijk voorzien van originele foto’s die de Red Star Line in je verbeelding tot leven brengen.
Een (h)eerlijk lees- en samenleesboek vol boeiende verhalen die ook nu nog vele mensen zullen inspireren.
Een aanrader voor ieder lezer, eender wat zijn leesniveau ook mag zijn. 

Eric Vanthillo - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Ilona Plichart

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Boeklyn   


Jaartal
2023

ISBN
9789464516623

Aantal pagina's
131

Prijs
€24,95