Wie schrijft die blijft

Coverafbeelding van: Wie schrijft die blijft

Trefwoord(en)
taal
schrijven
communicatie
geschiedenis

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Het boek is opgedeeld in drie grote hoofstukken: 1. Spreken – tekenen – schrijven 2. Eerste schriften van de wereld 3. Scheppers van geschriften. De informatie wordt gegeven door middel van stripachtige tekeningen met daartussen teksten in een schriftletter. Er worden ook bijzonder veel soorten alfabetten afgebeeld met de uitspraak in kleur erbij. Daarna volgen nog enkele losse onderwerpen zoals een vergelijkingsrooster tussen de wereldgeschiedenis en de schriftgeschiedenis, enkele nawoorden en een pagina met opmerkingen, vertalingen en een woordenlijst.

Bij een snelle doorbladering komt dit boek in groot formaat bijzonder druk over. Elk onderwerp wordt als een soort stripverhaal uitgelegd. De teksten staan er hier en daar doorheen, waarbij het soms moeilijk is te weten welke tekst er eerst moet gelezen worden en welke erna. Er worden zoveel verschillende alfabetten aangehaald en getoond dat de lezer/kijker er bijna in verdrinkt en er op den duur kop noch staart aan krijgt. Daarnaast wordt er heel wat specifieke woordenschat gebruikt die niet direct tot de dagelijkse woordenschat van de doorsnee-lezer behoort. De lezer/kijker komt ook heel wat elementen tegen die niet worden uitgelegd, zoals bepaalde letters of tekens die in een gekleurde kader staan of schema’s waarvan het doel niet duidelijk is. Er worden ook bevolkingsgroepen genoemd waarvan een gewone lezer nog nooit gehoord heeft.
Wat het boek wel duidelijk maakt, is dat er ontzettend veel verschillende schriftsystemen bestaan en dat blijkbaar elke samenleving een eigen alfabet wil om zijn identiteit te bevestigen of zich af te zetten tegen een vroegere overheerser. Verder blijft het koffiedik kijken hoe alle informatie te interpreteren valt. Het geheel komt erg druk en chaotisch over.
Dat de auteur een striptekenaar en illustrator is, is wel duidelijk. Helaas is zijn informatie dat niet.
Een boek voor wie interesse heeft in heel veel verschillende alfabetten van over de hele wereld.

Pol Van Damme - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Vitali Konstantinov

Illustrator
Vitali Konstantinov

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044837858

Aantal pagina's
72

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Es steht geschrieben. Von der Keilschrift zum Emoji

Vertaler(s)
Ingrid Vandekerckhove