Wie niet weg is wordt gezien

aanrader Coverafbeelding van: Wie niet weg is wordt gezien

Trefwoord(en)
onderduiken
WO II
Jodenvervolging

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, begint er een vreselijke periode voor de Joodse Rachel en haar familie. Na een hele reeks pesterijen naar Joden toe, worden ze stelselmatig opgepakt en weggevoerd. Om dat te voorkomen besluiten de ouders van Rachel om onder te duiken. Dat is niet zonder gevaar en ook niet voor de mensen die hen helpen. Het wordt een heel onzekere tijd van bang afwachten.

De auteur van dit verhaal heeft het allemaal zelf meegemaakt en vorm gegeven in dit boek dat voor het eerst verscheen in 1981. Ondertussen is het aan de achtste druk toe, werd het bekroond met een Vlag en Wimpel en genomineerd voor de Duitse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Het boek moet zijn waarde dus zeker niet meer bewijzen.
Het verhaal geeft een beeld hoe jonge kinderen – Rachel is elf – de gebeurtenissen in de oorlog ervaren, wat ze voelen, hoe ze reageren. De anti-Joodse stemming was er eigenlijk al voor de oorlog, zoals uit het eerste hoofdstuk blijkt. Wat in het begin van het boek erg goed naar voren komt, zijn de bizarre pesterijen die de bezetters aan de Joden oplegden. En niet iedereen in Nederland vond die goed. Ook dat wordt duidelijk. In het tweede deel van het boek komt vooral de onzekerheid en de angst voor ontdekking tot uiting. Zodanig zelfs dat als de oorlog eindelijk ten einde is, Rachel en haar zus niet meer naar buiten durven omdat ze dat zo lang niet meer mochten.
Bij enkele hoofdstukken zijn een aantal van die verordeningen tegen de Joden opgenomen, maar achteraan staan nog een aantal foto’s over de plekken waar of de mensen bij wie de auteur ondergedoken heeft gezeten. Er staan ook enkele covers van vertaalde uitgaven van dit boek. Een interview van de zoon van Ida Vos met zijn tante Esther, de zus van Ida Vos, en een klasfoto uit 1942 sluiten het boek af.
Dit indringende verhaal blijft heden ten dage actueel. Nog op vele plaatsen moeten families en kinderen vluchten en zich verschuilen voor gewapende conflicten.
Beslist een aanrader.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Ida Vos

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2014

ISBN
9789025864835

Aantal pagina's
133

Prijs
€15,99