Wie knipt de tenen van de reus?

Coverafbeelding van: Wie knipt de tenen van de reus?

Trefwoord(en)
poëzie
kleuters
rijmen
versjes

Genre
poëzie

Vanaf
3 jaar

Jan Smeekens bundelde een 120-tal rijmpjes, versjes en gedichten voor peuters en kleuters tot beginnende lezers, van gekende en minder gekende dichters.
In zijn voorwoord houdt hij een vurig pleidooi om zowel thuis als op school te ‘spelen’ met gedichten. Om te ‘mogen vertoeven in de speeltuin van de taal’.
Hij heeft de gedichten gebundeld volgens leeftijd, waarbij telkens een andere illustrator zich heeft toegelegd op de ver’beeld’ing.
De versjes tot 3 jaar werden door Ingrid Godon zeer herkenbaar in beeld gebracht. Het werd een verzameling ritmische gedichtjes vol klanknabootsingen bij echte peuterthema’s zoals aankleden, in bad gaan, bewegingsspelletjes en huisdieren.
Die voor de 4-5 jarigen werden door Kristien Aertssen geïllustreerd. Ook in deze gedichten wordt rijkelijk met taal gespeeld. De gedichten zijn al wat complexer en gevarieerder, bestaan uit raadseltjes en zijn met veel fantasie doorspekt.
De gedichten voor de 5-6 jarigen werden door Sylvia Weve geïllustreerd. Tussen deze gedichten staat het gedicht van Ienne Biemans, dat meteen de titel werd van deze rijke bundel. De gedichten zijn soms al echte verhaaltjes, met vaak een grappige pointe.
Achter in de bundel werd een thematisch register opgenomen, voor wie snel een passend vers wil bij een bepaald thema. Maar het leukste is om gewoon in de bundel rond te dolen en te genieten van al dat moois dat je onderweg tegenkomt. Soms eentje uit een oude doos, soms een wat recenter. Soms onbekend, soms vertrouwd.
Fijn dat dit ‘groeiboek’ vol versjes uit 2008 herdrukt werd, zodat een nieuwe generatie ermee mag opgroeien.

Eric Vanthillo - juni 2019

Zoek op bib.be

Auteur
diverse

Illustrator
Ingrid Godon   
Kristien Aertssen
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2017

ISBN
9789059088283

Aantal pagina's
136

Prijs
€19,99