Wie ik ben

aanrader Coverafbeelding van: Wie ik ben

Trefwoord(en)
middelbare school
pesten
zelfmoord
schuldgevoel

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Jeroen vormt samen met Willem en Rico een vast groepje. Ze doen stoer en willen zich tegenover elkaar bewijzen. Als Jelmer, een jongen uit hun klas die door hen werd gepest, zelfmoord pleegt, voelt Jeroen zich erg schuldig. Ze hadden hun pesterijen gefilmd en willen nu snel dat die bewijzen verdwijnen. Jeroen voelt dat de twee anderen zich van hem afkeren. Heeft de dood van Jelmer iets met die pesterijen te maken? Jeroen gedraagt zich zo normaal mogelijk, maar zijn zenuwen zijn tot het uiterste gespannen.

Het verhaal omvat een periode van vijf dagen; vanaf maandag – de dag dat de dood van Jelmer wordt meegedeeld – tot vrijdag. In die periode ervaart Jeroen een rollercoaster aan gevoelens. Vooral schuldgevoel. Hij probeert na te gaan wat er voordien gebeurd is. Zo komen er een aantal van de pesterijen tegen Jelmer aan bod en ook hoe Jeroen omging met Jelmer als zijn ‘stoere’ vrienden er niet bij waren.
Het verhaal komt keihard over omdat de gedachten van Jeroen heen en weer schieten en hij de hele tijd op zijn hoede is voor de reacties of opmerkingen van anderen. Daarnaast speelt ook zijn relatie met zijn ouders een rol. Hij doet zich tegen hen anders voor dan dat ze van hem gewend zijn. Ook de relatie met zijn vrienden staat onder druk door de gebeurtenissen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jeroen, in de ik-vorm. Zo ervaart de lezer ook mee hoe hij zich voelt en wat hij onderneemt. Zoals het gevoel om ‘erbij te horen’ hem dingen laat doen die hij normaal niet zou doen. Of hoe hij zijn beeld over Jelmer laat bepalen door de houding van zijn vrienden.
Bijzonder sterk verhaal dat blijft nazinderen bij de lezer. Mogelijk doet het jongeren ook nadenken over hun houding tegenover minder weerbare klasgenoten en dat dit dikwijls gebeurt onder druk van het groepje waar ze willen bij horen.
Een aanrader.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Emiel de Wild   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2015

ISBN
9789025865764

Aantal pagina's
168

Prijs
€14,99