Wereldspionnen

aanrader Coverafbeelding van: Wereldspionnen

Trefwoord(en)
avontuur
spanning
Parijs
ecologie

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Het leven van Sara komt in een stroomversnelling als ze door een wildvreemde man wordt gered uit het gerechtsgebouw en wordt meegenomen naar Schotland. Daar gaat ze met vier andere kinderen een geheim team vormen dat voor de Britse geheime dienst zal werken. De kinderen hebben elk hun eigen speciale talent. Sara kan bijzonder goed computers hacken. Voor hun opdracht moeten ze naar Parijs om een belangrijk man te beschermen. Maar dat loopt helemaal anders.

Bijzonder fris en humorvol verhaal waarbij de actie van de pagina’s spat en de gebeurtenissen zich in sneltreinvaart opvolgen.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van veel verschillende personages. Maar meestal vanuit het standpunt van Sara, als nieuwkomer. De lezer weet dus meer dan de personages zelf. Tussendoor komt de lezer ook te weten hoe de andere kinderen zijn gevonden.
De kinderen zijn zeer herkenbaar beschreven. Wie wil als er tien- of twaalfjarige niet als spion de wereld redden!? De kind-spionnen mogen echter nog steeds kind zijn, met hun specifieke eigenheid. Er zijn ook een reeks verwijzingen naar andere kinderboeken of jeugdschrijvers, zoals Willie Wonka en Roald Dahl.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de lezer blijft geboeid door de snelle opeenvolging van de gebeurtenissen. Het verhaal blijft ook luchtig en toch wordt er tussen de regels door wat ‘echte’ informatie gegeven over sommige plaatsen, zoals bijvoorbeeld de catacomben in Parijs. Het verhaal snijdt ook een erg actueel thema aan, namelijk een grote bijeenkomst van jongeren die zich buigen over een klimaatprobleem.
Het gegeven van kind-spionnen is niet nieuw. Maar meestal zijn dit verhalen voor een  oudere doelgroep. Zoals de reeks over ‘Alex Rider’ van Anthony Horowitz, de ‘Vic Falls Missions’ van Kate Kriske of de reeks ‘Bodyguard’ van Chris Bradford.
Dit eerste deel van ‘Wereldspionnen’ is op het lijf geschreven van elf-, twaalfjarigen die deze avonturen zeker zullen weten te smaken.
Heerlijk spannend, ontspannend leesplezier van begin tot einde. Een aanrader.

Pol Van Damme - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
James Ponti   

Uitgeverij
De Fontein   


Reeks
Wereldspionnen

Jaartal
2021

ISBN
9789026154508

Aantal pagina's
311

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
City Spies

Vertaler(s)
Mariella Manfré