Welkwoud

Laylee woont sinds een paar jaren alleen in een groot huis aan de rand van het dorp. Nu ja, alleen is veel gezegd. Haar moeders geest waart nog rond in het huis. Laylee is de enige mordeshoor van het magische plekje Welkwoud. Ze moet in haar eentje alle doden wassen en op hun eeuwige reis sturen. Wanneer twee vreemdelingen haar wereld binnendringen weet ze niet of ze bang of blij moet zijn.

Mafi liet zich voor Welkwoud inspireren door haar Perzische afkomst en de verhalen die ze tijdens haar jeugd voorgelezen kreeg. Ze geeft aan dat ze met haar boek de lezers die zich zelden herkennen in personages deze kans wil geven. Wij, de Vlaamse lezer, herkennen ons maar al te vaak in personages. In Welkwoud zal dit waarschijnlijk iets meer moeite kosten. Toch zijn de gevoelens van de personages erg universeel: verdriet, angst, hoop en trots. Die universele basis delen we met Laylee en haar vrienden. De twee vreemdelingen die Laylee ontmoet, zullen sommige lezers al kennen uit Mafis vorige boek Verdermeer. De sfeer en de setting van Welkwoud zal voor vele lezers vol verrassingen zitten. De wereld waarin Laylee leeft is grimmig en best eng. Er waren geesten en geheimen rond. Hoewel dit voor ons niet de gebruikelijke sfeer is voor een sprookje, is Welkwoud zonder twijfel geïnspireerd op sprookjes. De dunne lijn tussen realisme en magie volgt de lezer doorheen het boek. Mafi heeft ervoor gekozen om het verhaal te laten vertellen door een sterk aanwezige en alwetende verteller die de lezer meeneemt op een bijzondere reis. Hier en daar maakt de verteller een vage opmerking waardoor het verloop van het verhaal al enigszins duidelijk wordt. Mafis feilloze gevoel voor taal maakt haar zinnen tot pareltjes. Eén van de vele voorbeelden:
De avond was snel gevallen: een huid van duisternis was over het daglicht heen gesjord en hing nu te rotten totdat het middernachtelijk uur zelf in een gordijn van verkoold vlees was veranderd dat je tussen twee vingers fijn kon knijpen.

Deze mix van schoonheid en gruwel is wat Welkwoud tot een uniek boek maakt!

Mathilde Lemm - september 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Tahereh Mafi   

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2018

ISBN
9789463491501

Aantal pagina's
344

Prijs
€19,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Whichwood

Vertaler(s)
Merel Leene