Welke superkracht wil jij hebben?

Coverafbeelding van: Welke superkracht wil jij hebben?

Trefwoord(en)
vraag- en antwoordenboek
zelfkennis

Genre
hobby

Vanaf
8 jaar

‘Welke superkracht wil jij hebben?’ is een schrijf- en tekenboek met deze maar ook met ‘andere vragen waar alleen JIJ het antwoord op weet’. Het boekje staat vol vragen waarop de lezer kan antwoorden door schrijven of tekenen. Door de titel of cover zou je kunnen denken dat het vooral en weer eens over superhelden gaat, maar dat is niet zo. De vragen gaan over alles wat kinderen tussen ongeveer 8 en 11 jaar bezighoudt, zowel jongens als meisjes.

De vragen staan in een willekeurige volgorde. Het maakt niet uit waar je in het boekje begint. Alles wordt vrij gelaten. Er zit ook variatie in de manier waarop je kan antwoorden: door te tekenen of door te schrijven. Soms zijn het open vragen, soms zijn het meerkeuzevragen. Ook waar je iets schrijft, wordt afgewisseld: de ene keer schrijf je het gewoon op regeltjes, de andere keer in een tekstballon, of in een tekening of een kadertje dat vaak ook passend is vormgegeven.

Soms zit er wel wat herhaling in de vragen, toch mogen er complimenten gaan naar de vragen die gesteld worden. Ze zijn duidelijk en helder geschreven, maar ook de inhoud is goed gekozen. Heel vaak zijn de vragen gewoon grappig (bv. waarin je wel eens een bad wil nemen: chocolade, modder, cola…), maar vaak raken ze ook een gevoelige snaar (bv. over regels van ‘grote mensen’) en doen ze iets met diegene die ze beantwoordt. Zo stimuleren ze het kind vaak om te dromen, om te spreken over wat het bezighoudt, maar ze geven hen ook het gevoel van maakbaarheid, van hoe je dingen zelf zou kunnen invullen en doen stilstaan bij keuzes en voorkeuren waar ze anders misschien weinig stem in hebben. En dit alles zonder drammerig te worden, maar gewoon met veel humor en vrolijkheid. Het zijn ook vragen die goed aansluiten bij de leefwereld van kinderen. Het is ook bijzonder fijn om als ouder de antwoorden van je kind te lezen, mits uitdrukkelijke toestemming uiteraard… Het kan een leuke herinnering zijn voor kinderen aan wie dagboeken bijvoorbeeld niet besteed zijn. De vrijheid en het feit dat korte antwoorden of tekeningen ook al leuk zijn, zijn ook fijn voor de minder geduldige, maar creatieve zielen. De tekeningen en vormgeving maken het boekje extra helder en vrolijk. Kortom, niet zomaar een schrijf- en tekenboek voor ‘bezigheidstherapie’ maar een boeiend en aantrekkelijk exemplaar.

Marjolein Noé - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Annelies Fontijne

Illustrator
Marloes de Vries   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2017

ISBN
9789024578986

Aantal pagina's
112

Prijs
€12,50