Weet mijn goudvis wie ik ben?

Coverafbeelding van: Weet mijn goudvis wie ik ben?

Trefwoord(en)
weetjes
vraag- en antwoordenboek

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Er worden meer dan honderd vragen van kinderen beantwoord door specialisten of beroemdheden. De vragen gaan over alle mogelijke en onmogelijke onderwerpen. Er zijn veel vragen bij die een kind zich inderdaad stelt, zoals de vraag uit de titel of ‘Hoe  eten astronauten in de ruimte?’, ‘Laten inktvissen scheten?’ of ‘Hoe leren wij praten?’. Er zitten ook enkele onwaarschijnlijke vragen tussen zoals: ‘Hoe kunnen mensen melk uit hun ogen spuiten?’ of ‘Waarom wilde Heston Blumenthal kok worden?’
De antwoorden worden door een hele reeks bekende mensen uit Groot Brittannië gegeven. Op een enkele na zijn deze mensen bij ons niet bekend. Alle antwoorden zijn wel in een eenvoudige en gemakkelijk begrijpbare taal geschreven op een uitzondering na. Maar dan was het een nogal moeilijke vraag over de werking van DNA of de grootte van het heelal. Soms is het antwoord heel erg kort – één zin – maar meestal wordt het antwoord verduidelijkt over één of twee pagina’s. Het leuke is wel dat als je het antwoord op een vraag hebt gelezen en je leest de volgende vraag, dat je dan ook dàt antwoord wil weten. En zo blijf je natuurlijk lezen!
De vragen zijn zeer uiteenlopend en de antwoorden dus ook. Al worden sommige dingen een tweede keer uitgelegd omdat dat nodig is voor het beantwoorden van de vraag en dat antwoord – op een nauw aansluitende vraag – al door een andere personaliteit werd verwoord. En die weet niet wat zijn collega op die andere vraag heeft geantwoord.
Er staan ook een aantal quizvragen in het boek waarbij drie mogelijke antwoorden worden gegeven. Het antwoord wordt dan nog toegelicht in een korte tekst. Goed voor quizspelletjes met vrienden of in de klas.
Achteraan worden over elke personaliteit nog enkele gegevens vermeld.
Er is geen register in het boek aanwezig zodat de lezer geen bepaald onderwerp kan opzoeken. Hij/zij zal het moeten doen met de opsomming van de vragen in een ‘inhoudstafel’ vooraan. Het is dan ook de vraag of er veel zal bijblijven bij de jonge lezers na het lezen van al die vragen en antwoorden.
Leuke weetjes over een hele reeks erg verschillende onderwerpen. Om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp zal een uitgebreider informatief boek moeten geraadpleegd worden.

Pol Van Damme - januari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Gemma Elwin Harris

Illustrator
Andy Smith   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2014

ISBN
9789047617709

Aantal pagina's
291

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Does my goldfish know who I am?

Vertaler(s)
Jan Paul Schutten