Wees welkom boven op mijn beste hoed

aanrader Coverafbeelding van: Wees welkom boven op mijn beste hoed

Trefwoord(en)
poëzie
literatuur
geschiedenis
klassiekers

Genre
poëzie

Vanaf
11 jaar

De verrassende titel ‘Wees welkom boven op mijn beste hoed’ komt uit het gedicht ‘Aan de sneeuw’ van Constantijn Huygens (1596-1687), een van de klassiekers uit deze originele dichtbundel die nu al alles in zich heeft om een klassieker te worden.
Daniel Billiet, Jos van Hest, Gil vander Heyden en Bette Westera vormden een team en selecteerden uit de Nederlandstalige poëzie uit de periode vanaf het allereerste gedicht (’Hebban olla vogala’ – anoniem – rond 1075) tot net na de 2de wereldoorlog 18 gevestigde literaire kanonnen of parels uit de geschiedenis der Nederlandse poëzie: ‘Zie je ik hou van je’ van Herman Gorter, ‘Melopee’ van Paul van Ostaijen, ‘De pruimenboom eene vertelling’ van Hieronymus van Alphen, ‘Moederken’ van Guido Gezelle, ‘Egidius, waer bestu bleven’ (anoniem), ‘Moe’ van Richard Minne, en meer.
Hun motivatie was om deze gedichten uit het stof te halen en ze te presenteren op een toegankelijke wijze, zodat ze terug gelezen zouden worden door jongeren en volwassenen van nu. Dat ze daarin slagen is een feit!
Elk gedicht wordt meteen gevolgd door een korte uitweiding door een van de vier dichters. Hierin lees je wat info over de schrijver of het gedicht maar vooral de persoonlijke insteek waarom dit gedicht geselecteerd werd of hoe het ooit op hun pad kwam. Deze persoonlijke verhalen geven het geheel een levendige en persoonlijke toets. Soms lees je in deze teksten ook wat tips hoe je met de gedichten aan de slag kan gaan, praktisch en meteen uitvoerbaar.
Daarna volgt van elke dichter een nieuw gedicht waarmee ze een dialoog aangaan met het oorspronkelijke gedicht. Een associatie op de inhoud, een fantasie op de vorm, een spelen met de taal van toen en nu, alles is mogelijk zo lang het je prikkelt en aanzet om kennis te maken met het originele gedicht uit de literaire canon.
Het geheel werd dankbaar verlucht met fijne illustraties van Trui Chielens. Haar frisse en verrassende beelden zijn vrije associaties op de vele gedichten en laten ruimte aan de vrije verbeelding. In sobere kleuren schetst zij met haar potlood personages en situaties die flirten met de realiteit en de fantasie. Mooi hoe op die manier tekst en beeld elkaar versterken.
Dit alles werd vakkundig vormgegeven door Dries Desseyn, waardoor het geheel een must-have is geworden die thuishoort in elke boekenkast thuis, maar ook in elke klasgroep waar taal en poëzie aan bod komen. Een absolute aanrader!

Eric Vanthillo - september 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Daniel Billiet   
Jos van Hest
Gil vander Heyden
Bette Westera   
diverse

Illustrator
Trui Chielens

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462917026

Aantal pagina's
152

Prijs
€24,95