We waren klaar

aanrader Coverafbeelding van: We waren klaar

Trefwoord(en)
theater

Genre
hobby

Vanaf
15 jaar

35-jaar schrijverschap, dat moet gevierd worden. En Bebuquin doet dat zoals het past. Met deze aantrekkelijke, vuistdikke hardcover waarin alle theaterteksten van Bart Moeyaert – 8 in totaal – bijeengebracht zijn, perfect passend voorzien van imponerende houtsneden van Isabelle Vandenabeele.
De oudste werken dateren  uit 1994 (premièredatum), het recentste werk uit 2018.

  • ‘Engel in de appelgaard’ is een pakkende eenakter voor 3 personages, grimmig en mysterieus (1994, Toneelacademie Maastricht)
  • ‘Kus me’, de bewerking van zijn gelijknamige novelle, is een korte voorstelling voor 5 jongeren. Onderhuidse spanning en een tekst die meer doet vermoeden dan er staat bepalen sterk de sfeer. (1994, Stadsschouwburg Antwerpen)
  • ‘Mijn maan’, een tekst voor 2 x 3 personages in 4 kwartieren, ontstond als schrijfopdracht van Beeldsmederij De Maan. In gesprekken tussen de jongeren en hun beschermengelen merk je duidelijk hoe Moeyaerts pen met gemak door jongeren én volwassenen wordt gesmaakt. (1998 en 2013 (nieuwe versie), De Maan Mechelen)
  • ‘Rover dronkenman’, een tekst voor 3 personages die zich afspeelt op 5 opeenvolgende dagen, die hij schreef in opdracht van Theater Luxemburg. (2001, HetPaleis Antwerpen)
  • ‘Bremen is niet ver’, een multidisciplinaire (theater, illustratie, muziek, woord) voorstelling voor 4 personages annex dieren. (2001, HetPaleis Antwerpen)
  • ‘Ongelikt’ is een gebalde en pakkende bewerking van King Lear van Shakespeare voor 9 personages. (2001, Laïka/HetPaleis Antwerpen)
  • ‘Drie zusters’, een heldere en suggestieve tekst in 10 scènes voor 3 personages ontstond in opdracht van Zeven/Inne Goris op basis van improvisaties van de acteurs. Met Tsjechov als inspirator. Moeyaert voegt er 3 korte scènes aan toe die de voorstelling niet haalden. (2003, Bronks Brussel)
  • ‘Onnozele’ is een monoloog, gebaseerd op een eerdere versie in boekvorm. (2018, CC De Spil Roeselare)

In alle teksten herken je duidelijk Moeyaerts typerende stijl: gebalde zinnen in een suggestieve, sobere stijl. Hij weet abstractie en realisme perfect met elkaar te combineren. Kant en klaar speelbaar maar even goed leesbaar als een verhaal, waarbij je de personages hoort spreken in je verbeelding en je de locaties en alles eromheen zelf verzint.
De strakke, al even suggestieve houtsneden van Vandenabeele en de uitgekiende vormgeving van Compagnie Paul Verrept maken het geheel tot een te begeren ‘must have’,  die zeker niet mag ontbreken in elke boekenkast waar theater en toneel aan de orde zijn.
Door al dit talent samen een opvallende, absolute aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Bart Moeyaert   

Illustrator
Isabelle Vandenabeele

Uitgeverij
Bebuquin   


Jaartal
2018

ISBN
9789075175721

Aantal pagina's
263

Prijs
€25,00