We moeten je iets vertellen

Hazel is boos. Haar ouders gaan uit elkaar en dus valt de jaarlijkse vakantie naar Italië in het water. Haar broertje en grote zus mogen met vrienden mee op vakantie, maar Hazel moet naar haar oma, die op een Waddeneiland woont waar niets te beleven is. Wanneer ze daar aankomt lijkt haar oma zelfs vergeten te zijn dat ze komt. Haar huis en tuin zien er ook erg verwaarloosd uit. Hazel ontdekt al snel dat haar oma wat verward is, dat komt nog eens bovenop alle ellende. Maar ze ontmoet er ook Kean en zijn speciale neef Raaf. Door hen wordt de vakantie draaglijker. Wanneer ze dan ook nog ongeopende brieven aan haar vader ontdekt in oma’s kast, wordt het een heel speciale vakantie. Eentje om nooit meer te vergeten…

In dit verhaal spelen geheimen een belangrijke rol. Familiegeheimen die eindelijk het daglicht zien en waardoor Hazels kijk op haar ouders en de wereld veranderen. Voor Hazel is dit een belangrijke vakantie. Haar gevoelens worden heen en weer geslingerd, want ze wil niets liever dan dat haar ouders samen blijven. Aan het einde van haar vakantie beseft ze dat dat onmogelijk is, maar dat de nieuwe toekomst er toch ook mooi uit ziet.
Het verhaal start met een fragment van wanhoop en ellende, dat pas later in het verhaal zijn plek heeft. Maar het bereidt de lezer al voor op iets gevaarlijks, waardoor er een onderhuidse spanning door het hele verhaal loopt. Zowel de toestand van Hazels oma als de mysteries rond haar vader bereiken een climax die voor een vuurwerk van emoties zorgt. Na dat ene fragment aan het begin van het boek volg je al Hazels belevenissen chronologisch. Je leeft mee met haar ups en downs, benieuwd naar hoe ze weer vat krijgt op haar leven. Haar vriendschap met Kean en een beginnende verliefdheid zorgen ook voor heel wat emoties. De verwardheid van Hazels oma is geloofwaardig en doet pijn. De auteur slaagt er immers in om alle emoties van de personages knap te omschrijven, zodat je helemaal met hen meeleeft. In een vlotte en aantrekkelijke taal neemt ze de lezers mee naar de leefwereld van Hazel.
Een emotievol verhaal dat blijft nazinderen.

Mik Ghys - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Marlies Slegers   

Illustrator
Jeska Verstegen   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2023

ISBN
9789021031798

Aantal pagina's
269

Prijs
€16,99