Wat we niet wisten

Coverafbeelding van: Wat we niet wisten

Trefwoord(en)
ziekte
gezin
zee

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Jamie en Ned zijn tweelingbroers. Ze wonen aan de zee en doen alles samen. Maar Ned is ziek, erg ziek. Al wil hij daar niks voor laten. Op een dag vinden de broers na een storm een vreemd wezen op het strand. Ze verstoppen het wezen in de garage en noemen hem Leonard. Ze weten niet wat het is, maar Ned krijgt er een bijzondere band mee. Dat steekt een beetje bij Jamie, maar voor zijn broer doet hij alles. Hij hoopt dat het wezen voor een wonder kan zorgen zodat Ned geneest. Maar waarvoor is Leonard eigenlijk gekomen?

Dit gevoelige verhaal laat de lezer niet onberoerd. Het gezin van Jamie en Ned is heel harmonieus. De moeder van de tweeling is erg bezorgd over de gezondheid van Ned. Jamie weet dat er een dag zal komen dat hij afscheid van zijn tweelingbroer moet nemen, maar wil daar niet over nadenken. Ned zelf weet heel goed dat hij ongeneeslijk ziek is en wil daarom nog zoveel mogelijk uit zijn (te) korte leven halen. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jamie. Het is zijn blik op zijn broertje en zijn familie die aan de lezer wordt duidelijk gemaakt. De lezer ervaart dan ook mee zijn onmacht tegenover de ziekte van Ned, maar ook zijn jaloezie als hij merkt dat het zeewezen een speciale band opbouwt met Ned. Evengoed spant hij samen met zijn broer als die iets wil doen dat eigenlijk helemaal niet goed is voor hem. Of gaat hij hem achterna om hem te beschermen. Hij blijft ook hopen op een mirakel. Als Ned dingen aanbrengt over een nakend afscheid, herkent hij ze niet.
Het hele verhaal draait om de twee jongens en hoe zij ondanks alles samen hun omgeving blijven verkennen. Het vreemde zeewezen neemt de lezer ook als erg normaal voorkomend op en komt nergens kunstmatig of niet passend over.
Bijzonder mooi verwoord, zonder meelijwekkend te worden. Met een ontroerend maar hoopvol slot.
De vele zwart-wit illustraties passen erg goed bij het geheel.
Een aanrader.
In ‘Ollie en het kronkeldier’ – voor jongere lezers – komen enkele thema’s uit dit verhaal ook aan bod.

Pol Van Damme - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Tom Avery

Illustrator
Kate Grove

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025870294

Aantal pagina's
199

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Not As We Know It

Vertaler(s)
Aleid van Eekelen-Benders