Wat niemand ziet

Coverafbeelding van: Wat niemand ziet

Trefwoord(en)
probleemgezinnen
fantasie
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Ros dwaalt elke dag na schooltijd door de stad. Daar heeft ze kleine afvaltuintjes aangelegd. Verloren elastiekjes, lege blikjes en flesjes, bloemen van zilverpapier, alles kan ze gebruiken om haar ‘tuintjes’ te versieren. Nu vindt ze mooie, glimmende kastanjes om bij haar tuintjes te leggen. Haar tuintjes vallen niemand op. Tot ze op een dag diertjes in de tuintjes vindt, gemaakt van haar kastanjes en ijzerdraad. Is er dan toch iemand die haar opmerkt? Iemand die vriend met haar wil zijn? Ros gaat op zoek naar de persoon die al even onzichtbaar als zij in de stad leeft.

Dit boek brengt een verhaal over verwaarlozing zonder in kommer en kwel te vervallen. Ros’ thuissituatie is op zijn zachts gezegd verre van ideaal. In de loop der jaren heeft het meisje een manier gevonden om met deze situatie om te gaan. Om zichzelf te beschermen, creëert Ros een fantasiewereld waarin ze kan bestaan. Ze wil ook ten allen koste vermijden dat anderen zich ermee gaan bemoeien. Ze is dus bijzonder op haar hoede om op school de aandacht te trekken of te laten merken dat er iets niet klopt bij haar thuis. Ze kan af en toe aankloppen bij een tante maar die is meer met haar eigen leven bezig en ziet niet – of wil niet zien – wat er misloopt bij Ros thuis. Het is uiteindelijk een ander iemand die eveneens buiten de maatschappij is terecht gekomen die door de muur rond Ros kan breken en haar uit haar isolement probeert te halen.
Het verhaal wordt verteld door Ros, in de ik-vorm. De lezer ervaart dus mee hoe Ros leeft en zich afschermt van gebeurtenissen uit het verleden die tot deze situatie hebben geleid. Het verhaal komt heel realistisch over en de lezer leeft mee met Ros. De auteur slaagt er wel in om het verhaal niet meelijwekkend te maken. Integendeel, Ros heeft voor zichzelf een beschermende fantasiewereld geschapen waarin ze wel geluksmomenten beleeft. Gelukkig voor haar is er iemand die haar toch opmerkt, want haar fantasiewereldje zou geen jaren kunnen standhouden zonder fatale gevolgen voor Ros. Het dramatisch einde, waarmee het verhaal ook begint, vormt een keerpunt in het leven van Ros.
Knap opgebouwd verhaal waarin een aantal gebeurtenissen erg mooi en op een gevoelige wijze worden verwoord. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - maart 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Martijn Niemeijer   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025869632

Aantal pagina's
148

Prijs
€13,99