Wat moet je doen met een idee?

Coverafbeelding van: Wat moet je doen met een idee?

Trefwoord(en)
ideeën
zelfvertrouwen
creativiteit

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Het zal je maar overkomen… Op een dag heb je een idee, waarmee je helemaal niet weet wat te doen. Wat is dat ook, een idee? En waar komt dat vandaag? Vervolgens volgt het je dan ook nog eens overal, ook al probeer je te doen alsof je het niet ziet. Je verstopt het voor de anderen, … Maar het wordt steeds groter en groter, tot je het niet meer kan verzwijgen. En ja, niet iedereen houdt van je idee. Sommigen vinden het zelfs stom. Maar jij gelooft er in, en laat het groeien, en groeien, en groeien, tot…

Het eerste wat opvalt aan dit boek is de simpliciteit en de authentiek ogende potloodtekeningen. De cover siert een wonderlijke ontmoeting tussen een jongetje en zijn idee, met daarboven in potlood de vraag: “Wat moet je doen met een idee”. De vormgeving is zeker en vast het hoogtepunt van dit boek. De potloodtekeningen in grijstinten vloeien mooi over de pagina’s en vormen an sich een mooi verhaal. De verbeelding van het idee als een geel ei met kippenpoten en een gouden kroon is op z’n zachtst gezegd speciaal, maar het is vooral leuk om te zien hoe dat ei steeds meer en meer kleur brengt op de pagina, in sterk contrast met de grijze pentekeningen errond. Toegegeven, op de laatste pagina’s mis je het authentieke van de grijze pentekeningen wel wat wanneer het idee heel de pagina kleurt. Maar de opzet is wel geslaagd. Het verhaal ontvouwt zich wel wat traag en onzeker, had eventueel ook een paar pagina’s korter mogen zijn, en roept vooral veel vragen op:

Wat is het idee?
Waarom vinden sommige mensen het maar niets?
En waarom verbetert het de wereld?

Mits begeleiding van een ouder of leerkracht die het kind mee op deze filosofische zoektocht kan nemen, is het boek dan ook zeker de moeite waard.

Elise Cools - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Kobi Yamada

Illustrator
Mae Besom

Uitgeverij
Paolo


Jaartal
2016

ISBN
9789082545371

Aantal pagina's
35

Prijs
€14,90


Vertaald uit
Engels

Originele titel
What Do You Do With an Idea?

Vertaler(s)
Lourens Van Veluw