Wat is moderne kunst? Een kindergids

Coverafbeelding van: Wat is moderne kunst? Een kindergids

Trefwoord(en)
beeldende kunst
musea

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

De makers van dit indrukwekkende boek willen kinderen (en volwassenen) vertrouwd maken met moderne kunst. Een hele opgave die zij met hart en ziel uitvoeren. Voor de gekozen werken beperken zij zich tot de collectie van het Museum voor Moderne Kunst (MoMa) in New York. Wat slim is, om alvast het geheel behapbaar te houden. Want zelfs alleen met deze collectie als vertrekpunt komen verrassend veel eigentijdse kunstenaars aan bod: hele bekende zoals Marcel Broodthaers, Damien Hirst, Joseph Beuys, Roy Lichtenstein, Yves Klein, Jackson Pollock, enz. Maar ook minder (of niet) gekende kunstenaars zoals Michelangelo Pistoletto, Nam June Paik, Lee Bontecou, enz. 62 in totaal. Een hele ontdekking!
In een korte inleiding lees je beknopt hoe de schilderkunst evolueerde tot vandaag en wat kunstenaars bezielt om te communiceren via kunst.
Wat je daarna ontdekt valt niet onder 1 noemer te vatten. Het valt op hoe individueel elke kunstenaar werkt en hoe eigenzinnig elk werk is. De vele kunstenaars en hun (vaak) merkwaardige kunstwerken worden telkens samen gepresenteerd in overzichtelijke thema’s zoals kleurenkunst, kunst met licht, kunst met druppels, stippen en golven, zelfportretten, goudkleurige kunstwerken, levensechte kunstwerken, originelen en copieën, kunst met taal, het lichaam van de kunstenaar als kunstwerk, enzovoort.
Zoals de makers zelf besluiten in hun inleiding: ‘Laat je rondleiden in deze spannende wereld en laat je verrassen en inspireren door deze kunstwerken.’
Het geheel is uiterst verzorgd vormgegeven. Vele foto’s op een witte achtergrond tonen je de kunstwerken helder en aantrekkelijk. De tekst tussendoor is uitgebreid en op maat van het jonge doelpubliek. In ronde kaders isoleren zij kernideeën of opvallende gedachten.
Achtereen lees je van elke kunstenaar waar deze beroemd om is en een wonderbaarlijk weetje over hem of haar. Dit leest zoveel leuker dan saaie biootjes. Daarna worden ook nog wat typische kunstwoorden (die in de tekst aangeduid zijn met een *) verklaard en vind je een (internationale) lijst met musea waar je moderne kunst kan bekijken, een gedetailleerde verantwoording van de gepubliceerde foto’s en een overzichtelijke index.
Kortom, de makers van dit kunstboek zijn niet over één nacht ijs gegaan.
Hun eindresultaat is inspirerend, uitgebreid, verantwoord, schept inzicht, maakt nieuwsgierig, …
Een werk om vaak in te grasduinen en om telkens weer nieuwe zaken in te ontdekken. En om je te inspireren om op zoek te gaan naar meer en andere (moderne) kunstwerken.

Eric Vanthillo - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Jacky Klein   
Suzy Klein

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2017

ISBN
9789047708858

Aantal pagina's
64

Prijs
€22,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
What Is Contemporary Art?

Vertaler(s)
Jesse Goossens