Wat is kunst? Begin een eiland…

aanrader Coverafbeelding van: Wat is kunst? Begin een eiland…

Trefwoord(en)
kunst
culturen

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Ted van Lieshout, alom geprezen en bekroond schrijver, dichter, tekenaar, schilder en meer, is ook een verwoed promotor van de ‘Schone kunsten’. Dat deed hij reeds in verschillende boeken als in ‘Kleuren’, ‘Kunst?’, en andere geslaagde en originele publicaties.
Deze keer doet hij daar een lijvig naslagwerk bovenop waarin hij zich weer eens van zijn beste kant laat zien. Met zijn kernquote ‘Kunst is alles wat je doet om niet dood te gaan van verveling’ opent en sluit hij zijn betoog. Tot aan de verrassende slotzin die ik hier liever niet prijsgeef…
Op een heldere wijze bespreekt hij essentiële thema’s als ‘Wat is kunst?’,  ‘Wat is cultuur?’ en  ‘Waarom is kunst belangrijk?’.
Dat kunst meer is dan een mooi schilderij  of beeld om naar te kijken, dat kunst begint bij iets maken en dat je het daarna kan ontwikkelen, hoe je zelf kunstenaar kan zijn en hoe je zo je bestaan kan verlengen, hoe je iets in cultuur kan brengen, dat je andere mensen nodig hebt om van kunst kunst te maken, en nog veel, veel meer.
Het verhaal dat zich doorheen het ganse boek ontwikkelt en zo het geheel bindt, is het gesprek tussen de auteur en het meisje dat het boek binnen komt met de vraag “Wat is kunst?”. Dat moet ze weten voor een werkstuk voor school waarop ze toch wel meer wil dan een simpele 4. De auteur confronteert het meisje steeds met haar eigen gedachten en hersenspinsels via vraag en antwoord. Telkens je de pagina omslaat, verbindt van Lieshout dit gesprek aan een thema uit de kunsten met telkens dezelfde openingszin: “Over … gesproken.” Deze thema’s zijn heel divers: vogels, houtskool, schrijven, oorlog, bouwen, dansen, Afrika, schoonheid, hoge golven, en veel meer. En dan is er ook nog de flessenpost van het meisje aan de buitenwereld.
Kortom, van Lieshout vond en ontwikkelde weer een hoogst originele insteek om zijn publiek – jong en oud – in te wijden in de wereld van de kunsten en cultuur.
Zijn teksten zijn helder, goed opgebouwd en doorspekt van vele weetjes en een fijne humor. Het gehele boek is rijkelijk voorzien van foto’s van diverse bronnen. Zodat ook je ogen worden ‘getrakteerd’ op een werveling van indrukken en momentopnames.
Dit alles is knap en consequent vormgegeven door van Lieshout zelf. En ook hier weer laat hij niets aan het toeval over.
Zo is dit boek een must geworden voor iedereen die zich wil verdiepen in het medium ‘kunst’, maar eigenlijk voor iedereen. Want ook wie niet geïnteresseerd is hierin, zal door dit boek zeker aangesproken en beroerd worden.
Daarom, en om zoveel meer: dit is toegankelijke kunsteducatie ten top en dus een duidelijk aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Ted van Lieshout

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2020

ISBN
9789025880095

Aantal pagina's
140

Prijs
€24,99